Sárkánydinasztia az olaszoktól

Sárkánydinasztia az olaszoktól

A Pagani tervezőinek nyilvánvalóan nincs könnyű dolga, ha egy egyébként is minden példányát tekintve a vevő igényeihez szabott szupersportautót kell még egyedibbé tenni. Azonban eddig az aprócska olasz autóépítő manufaktúra remekül oldotta meg ezt a kihívást. A napokban hivatalosan is megnyitották az első kínai képviseletüket Shanghaiban, amelynek tiszteletére elkészítették a legújabb modellváltozat, a Huayra Dinastia Limited Edition szériát, ami annyira limitált, hogy csupán három példányt készítettek belőle.

pagani-huayra-dinastia-12-1.jpg

Az új showroom megnyitásán maga Horacio Pagani is részt vett, ahol örömmel mutatta be a Tiltott Városban található Kilenc Sárkány Fal által inspirált luxus sportautókat, amelyek ötvözik a szépséget és a nagy teljesítményt. Nem véletlenül készült csak három a Dinastia változatból, ugyanis kínaiul a három kimondva (san, 三) nagyon hasonló az élet, valami új születése szóhoz (sheng, 生). Ez is rá mutat arra, hogy a kínai piacot a Pagani nagyon komolyan veszi és szeretnék, ha az ottani vásárlók is minél közelebbről megismernék a márka által kínált értékeket és ezt a kiváló high-tech színvonalat képviselő olasz sportautót. Másrészt az mindenki számára ismert, hogy Kínában a luxusmárkák hasítanak, így ez a piac a jövőben is busás haszonnal kecsegtet minden olyan gyártónak, aki nagyon drágán, nagyon feltűnő dolgokat kínál, hiszen a kínaiak jellemzően magamutogatók.

pagani-huayra-dinastia-08-1.jpg

A három autó mindegyike különböző színekben pompázik, a kék karbon elemekkel burkolt Huayra Dinastia jelképezi Baxiat, a vízi sárkányt, az arany színű példány a harcos sárkányt, Yazit idézi fel, aki a küzdelmekben arany páncélt visel, míg a vörös színű kiadás Chiwent,  az eső urát eleveníti fel, aki megvédi az embereket a tűztől. Fura dolog az esőre asszociálni egy vörös autó láttán, de a kínai mitológia már csak ilyen. Az autók karosszériájának oldalán egyébként megjelenik egy stilizált sárkány motívum, amely az utastérben is visszaköszön.

Mindezeken túl egy kínai vásárló még ettől is egyedibb változatban rendelte meg a saját Huayra Dinastia változatát. A 730 lóerős hatliteres biturbó V12-es autó lila színben pompázik, belül pedig a bőr felületek türkiz festést kaptak, ami igazán kontrasztossá teszi ezt az egyébként is extravagáns megjelenésű autót. Mindezt megspékelve a Tempesta aerodinamikai csomaggal, és az aranyszínű kerekekkel. Hogy ez most éppen a jó ízlés határán túl vagy még éppen belül van, azt döntse el mindenki maga. Mindenesetre a Huayra önmagában is az autós világ egy igazi ritkasága. 

Képek: Pagani Automobili

Sárkánydinasztia az olaszoktól Tovább
Mirafiori, Supermirafiori, Legsupermirafioribb

Mirafiori, Supermirafiori, Legsupermirafioribb

A Fiat 131 története

1996-ot írtunk. Elsős szakközépiskolás voltam, amikor egy ízben ottfelejtett az iskolabusz egy apró faluban. Egy helyi iskolai alkalmazott vitt vissza a városba, a saját autójával. A négyajtós, kocka forma autó hátulján még beszállás előtt elolvastam a feliratot: Supermirafiori. Kissé bonyolult, de jól hangzik – gondoltam. Amikor a harminc év körüli tulajdonos elindította a motort, csak annyit mondott: lehet, hogy eszi a rozsda, de ezt a motort imádom. Aztán a Csiribpuszta-Székesfehérvár útvonalon hamar megértettem, miért is volt az a furcsa, eltorzult vigyor az arcán. A dupla vezérműtengelyes Lampredi-motor hangja és a száguldás félelemmel vegyes mámora még kiszállás után is órákig hatalmában tartott. A Supermirafiori név örökre az emlékezetembe égett.

131_rally_muszerfal.jpg

Húsz év telt el azóta, a 131-es Fiatok annyira eltűntek, hogy már csak egy darab árválkodik a HaHu-n is. Igaz, soha nem voltak itthon az utcakép gyakori szereplői, de az élménydús emlékek, és a típus sportsikerei arra sarkalltak, hogy összefoglaljam ennek a négykerekű dinoszaurusznak a típustörténetét.

131_paletta.jpg

A Fiat 131 Mirafiorit az olajválság után, 1974-ben mutatták be, a 124-es Fiatot váltotta 11 év után, amit mi jobbára csak Zsiguliként ismerünk. A névadásnál még maradt a hagyományos számozás, de már megjelent mögötte a név is, jelezve, hogy a Fiatok a későbbiekben már jobbára „rendes” névvel lesznek ellátva. Mirafiori, Torino külvárosi területének neve, ahol a Fiat korszerű üzeme állt, szóval azért nem bonyolították túl a keresztelőt.

fiat-mirafiori-fiat-131.png

A Fiatnál jellemző volt, hogy a gyári kódot kapták meg típusnévnek az új autók. Ezen felül használtak még a lökettérfogatra utaló elnevezéseket is, betűkből álló „típusnevet” csak ritkán kaptak, a legismertebb talán a Topolino, amit a köznyelv akasztott a Mickey egérre emlékeztető autóra. Ha a számozás maradt volna meg a névadásnál, akkor a Fiat Ritmo most csak Fiat 138-ként, A Fiat Brava pedig 182-ként volna ismert. Az új, Törökországban gyártott Tipo, karosszériaváltozattól függően a 356 (a Porsche mit szólna hozzá?); 357; vagy a 358-as nevet viselné. A kedvenc numerikus Fiat típusnevem az X 1/9. Aki ilyen névvel árul autót, az egyéb aljasságokra is képes.

131_belter.jpg

Az első példányok 1975 elején jelentek meg az utakon. A klasszikus, három dobozos forma a jól bevált 124-es szívét rejtette magában, azaz OHV motorok, 1300-as és 1600-as kivitelben, némileg átdolgozva. A motor hosszában, hajtás hátul, mondhatjuk, hogy maradtak a bevált receptnél. A fogyasztás csökkenését nem csak az átfésült technika, hanem a könnyebb felépítés is segítette. A hátsó futómű viszont egy jelentős visszalépést rejtett magában: a 124-es Fiat hátsó tárcsafékei helyett, mezei dobfékeket kapott.

131_1_familiare.jpg

A felszereltség viszont korszerűbbé vált. Megjelent a metálfény, a színezett üvegek, a fűthető hátsó szélvédő, szériában jártak hozzá a biztonsági övek, sőt, az 1600-as motorokhoz már klímát is lehetett rendelni. A 131 három változatban volt megvásárolható: kétajtós, négyajtós, és kombi (Familiare) karosszériával is kínálták őket. A korszerű, felülvezérelt, felülszelepelt motorok csak az Abarth Rally (2000 DOHC) és az amerikai piacra szánt (1.8-as OHC) modellekben voltak elérhetők.

131_brava.jpg

Nyugalom, mindjárt jönnek az érdekesebb típusok, elérkeztünk az első modellfrissítéshez. 1978-ban a Fiat 131 már a rally versenyeknek köszönhetően igen ismert típus volt. Az olajválság időszaka egyre távolabb került, így a ráncfelvarrásnál történt pár jelentősebb változás. A második szériás típusokat a legkönnyebben hátulról ismerhetjük fel. A korábbi kis dudorokat felváltották a nagyméretű hátsó lámpák (az első lámpák és a beltér is módosult). Megjelent a kínálatban a hátsó tárcsafék, és elérhetővé váltak a dupla vezérműtengelyes motorok is. Felvették a kínálatba az eddig hiányzó dízelmotorokat is. A három felszereltségi szintet L (Lusso), CL (Comfort Lusso) és a számomra szép emlékű Supermirafiori névvel illették. Figyelemreméltó marketingfogás, hogy az alap felszereltséggel rendelkező szint a Lusso nevet viselte.

131_2.jpg

Nyakkendő meglazít, felső gomb kigombol. Az Aurelio Lampredi-féle (a Ferrarinál szerzett jó hírt magának a zseniális mérnök) dupla vezérműtengelyes motorok 1300-as és 1600-as lökettérfogattal voltak rendelhetők, előbbi 82, utóbbi 96 lóerő teljesítményre volt képes, ami lássuk be, jóval tüzesebben mozgatta a 131-est, mint a régi OHV motorok. Ezek a szívek kerültek a sportos Supermirafiori nevű változatokba. Aztán egy szép napon a fejlesztési osztályon elgurult a gyógyszer. 1981-ben kiadták a 2000 ccm-es, 140 lóerős, kompresszoros 131-et, ami a Volumetrico utónevet viselte. Segítségével 9 másodperc alatt a 100-as értékre csavarodott a sebességmérő mutatója, a végsebesség pedig elérte a 190 km-t óránként. Rendkívül kevés, mindössze 200 db ilyen verzió készült, ezért a fehér hollónál is ritkább gyakoriságúak. A kompresszor akkoriban divatos teljesítménynövelő eszköznek számított, az Abarthnál például a Lancia 037-ben alkalmazták, ami még 1983-ban is elrepítette a lapos szörnyet a világbajnoki címig, hátsókerék-hajtással. A sporthoz még visszatérünk kicsit később, most maradjunk az utcai modelleknél.

131_abarth_volumetrico.jpg

A Supermirafiori - mint a típus zászlóshajója - olyan felszereltséggel rendelkezett, ami mindenkit megszédített. Fejtámlák, hátsó könyöklő, színezett üvegek, fordulatszámmérő, ötsebességes váltó. Ma már csak mosolygunk ezeken az extrákon, de azóta eltelt közel 40 év. Képzeljük csak magunkat egy legújabb divat szerinti, 1979-es öltönybe, amint papírokkal tele aktatáskával telefonálunk egy telefonfülkéből, a postára vezető utunkat megszakítva. Íróasztalunkon nem laptop vár minket, hanem vaskos papírkötegek, a fiókban nem telefontöltő, hanem töltőtoll lapul. A zsebünkben nem csipog félpercenként az okostelefon, és az asszony sem tud zaklatni minket, hogy hazafelé mit vásároljunk a szupermarketben a vacsorához. Ugye, hogy nem is volt a fenti extralista olyan korszerűtlen akkoriban?

131_3.jpg

A harmadik széria, azaz a második modellfrissítés 1981 márciusában mutatkozott be. A kétajtós változat gyártása megszűnt, viszont a kétliteres, 115 lóerős technikát bepakolták a négyajtós karosszériákba, ezzel a Supermirafiori megkapta élete legerősebb motorját. A motorkínálat is változott, az elavult régi OHV motorok helyére újabb fejlesztésűek kerültek, majd a közelgő utód, a Regata miatt a típust szép lassan kifuttatták. 1983-ban megszűnt a négyajtós változat gyártása, a kombit viszont 1985-ig a Regata Weekend bevezetéséig gyártásban tartották, Maratea néven.

131_maratea.jpeg

Ezek az utolsó változatok már az egykor sportos modellekbe szánt, 115 lóerős motorokat, vagy a 75 lovas dízeleket kapták a motorháztető alá. A harmadik szériás modelleken tűnt el a kedvenc részletem, az elhúzható fedelű kesztyűtartó, helyét egy „hagyományos” változat vette át.

131_diesel.jpg

Jöjjenek a sportos verziók! Az első szériánál Abarth Rally néven készült 400 darab izmosított 131-es Fiat. Ezekre a homologizációs szabályok miatt volt szükség. A karosszériát Bertone tervezte át, náluk is készültek ezek a változatok. A gyönyörű, széles karosszériákat aztán a Fiat rivaltai üzemébe szállították, ahol megkapták az Abarth által fejlesztett motort és hajtást.

131_abarth_bertone.png

A spéci változatért tett extra fáradozás nem volt hiábavaló. A Fiat 131 1977-ben már világbajnok lett a raliban, amit 1978-ban, majd 1980-ban is megismételt. Az utóbb említett évben a zseniális Walter Röhrl is egy 131-essel győzött a világbajnoki pontversenyben.

131_1976.JPG

Az első ráncfelvarrás után a Racing nevet viselte a sportverzió, ennek alapjaira épült a már feljebb megénekelt kompresszoros változat is, 1981-ben. A Racing változat könnyen felismerhető, hiszen nincsenek rajta az Abarth Rally szélesítései, és a technika is szerényebb. Míg az Abarth Rally független hátsó felfüggesztést kapott, kezdetben Weber karburátor, később Bosch-KugelFischer befecskendező itatta, addig a Racing merev hátsó hidat kapott és a 140 lóerővel ellentétben itt csak 115 ló erejével gazdálkodhatott a bátor sofőr. Azért nem panaszkodnék, ha a kezembe nyomnák a kulcsát.

131_racing_cutaway.jpg

131_racing.jpeg

A sportban való szereplését annak köszönheti a 131, hogy ezzel is szerették volna reklámozni az autó megbízhatóságát. A Fiat először az X1/9-ből akarta megfaragni a Lancia Stratos, házon belüli trónkövetelőjét (a Lancia 1968 óta a Fiat tulajdona), de végül a 131 javára jegelték a projektet. A rallye világában jelentős sikereket könyvelhetett el a 131-es. A Gruppe 4 szabályainak megfelelően megépített autók legkorábbi verziója a kék-sárga volt, Olio Fiat feliratokkal. Első versenyét 1975-ben futotta, ekkor még csak a szárnyait próbálgatta az új típus. 1976-tól vett részt a világbajnoki küzdelmekben, a 124 Spider utódjaként világra törő tervekkel.

131_olio.jpg

A Monte Carlo-i versenyen Markku Alén a hatodik helyen ért vele célba, ami kezdetnek nem volt rossz, de ennél többet vártak a 131-től. A finn versenyen aztán megszületett az első győzelem, szintén Markku Alénnak köszönhetően. 1977-ben sikerült megnyerni a konstruktőri VB címet vele, amit 1978-ban, immár a legendává vált Alitalia dekorációval a karosszériákon megismételtek.

131_alitalia.jpg

Ebben az évben lett világbajnok a 131-essel Markku Alén és navigátora, Ilka Kivimaki. Egy év szünet következett a totális dicsfényben, majd 1980-ban ismét világbajnok lett a 131, valamint egyéni világbajnok az egyik pilótájuk, Walter Röhrl, Christian Geistdörferrel a jobbján. Ebben az évben már a fehér alapon kék csíkos dekorációval futottak a Fiat gépei.

131_kek.jpg

Apropó, a 131-hez köthető egy érdekes kísérlet is. A navigátort a jobb első üléssel együtt hátra tették, amitől a súlyelosztás javulását várták. Alább látható egy fénykép, amin ez a szokatlan megoldás jól kivehető.

131_hatul.jpg

Hogy ne csak a dekorációról és a sikerekről legyen szó, álljon itt egy kis technikai bemutató is. A Gruppe 4-es versenyautó 1995 ccm-es motorja 215-230 lóerős volt évjárattól függően, 226 Nm-es forgatónyomatékkal rendelkezett. Alumínium hengerfejében 16 szelep dolgozott, dupla vezérműtengellyel. A független felfüggesztéssel ellátott hátsó futómű végein 252 mm-es féktárcsák dolgoztak, míg elöl 300 mm-esek voltak beszerelve. A 15-ös Cromodora felnik mögé. tömege 980 és 1020 kg között volt. A 131 Abarth Rally 6 másodperc alatt érte el a 100 km/h-s sebességet. Az üzemanyagot egy ötvenkilenc literes üzemanyagtankból szippantotta magába. Hogy mennyit, azt nem sikerült kiderítenem, de az utcai változat 12 literes fogyasztása elég beszédes, ha tippelni akarunk.

131_gr4_cutaway.jpg

Összesen 1.513.800 darab 131-es Fiat készült, amit a spanyol, török és lengyel(!) licencváltozatok további kb. 1.600.000 példánnyal növelnek.

Mirafiori, Supermirafiori, Legsupermirafioribb Tovább
Versenyen a  VFTS

Versenyen a VFTS

Roller testvérek Nagyvázsonyban

Év közben írtunk cikket arról, hogyan lehet versenyautót építeni, ebből is a sokak által kedvelt orosz típust tettük a szerkesztői nagyító alá. Nemrégiben a fiúk megjáratták ezt a szép vasat, és mi is ott voltunk, hogy ezt megmutathassuk nektek. Helyszín egy legendás pálya, a Nagyvázsony-Vigántpetend összekötő út volt. Rollerék és csapatuk már szombaton lement a versenynek otthont adó csodaszép településre. Mi csak vasárnap reggel a versenyre mentünk le, és hoztunk nektek pár fotót. A festői táj látványa miatt is érdemes volt korán elindulni.

dsc05499.JPG

Mikor odaértünk, már duruzsoltak a versenygépek a szervizparkban. A szép zöld VFTS már messziről kitűnt a többi szintén szép autó közül.

dsc05505.JPG

Pár szót váltottunk a fiúkkal, és siettünk ki a pályára, hogy akció közben láthassuk, hallhassuk őket. Mivel már készültek is az első rajthoz.

dsc05527.JPG

 

Kifelé menet találkoztunk pár régi ismerőssel is. Vass Karcsi barátunkkal és a sárga 2101-el. 

dsc05517.JPG

Valamint a Biránti családdal, ahol  Lajos az apa és Dániel a fia is külön autóval, de a számukra bevált márkával versenyeznek.

dsc05508.JPG

De kifelé menet találkoztunk Bognár Gáborral (Bogesz) ahogy instrukciókat ad fiának a versenyre.

dsc05529.JPG

De láttuk Osváthékat is, most Ági készült a versenyre, a fehér Suzuki volánja mögött.

dsc05535.JPG

Szépen sorakoznak a rajtnál az autók. 

dsc05548.JPG

Rollerék sikeresen végig vitték a napot, szinte alig volt gondjuk. Egyszer a váltókar törött el, máskor viszont az elektromosság hátráltatta őket. Ezek a versenyzésben áthidalható és könnyen megoldható problémák. A VFTS gyönyörűen szólt, a fiúk nem spóroltak vele. A dupla karburátorok hangja jellegzetes és sziporkázó üvöltése csodálatos érzés volt.

dsc05953.JPG

Idén valószínű ez volt az utolsó versenyük, de jövőre ismét sisakot húznak. Jó volt látni őket végre verseny közben is. És pár kép a végén a versenyről. Sok sikert kívánunk továbbra is  Rollerék! 

 

                                            >>>>>>>>GALÉRIA ITT NYÍLIK!<<<<<<<

 

 

Versenyen a VFTS Tovább
Klasszikussá érett: Opel Astra F

Klasszikussá érett: Opel Astra F

Talán el sem hisszük, de a rendszerváltást követő Magyarországon a nyugati autót elsőként megtestesítő Opel Astra F  bizony immáron 25 éves. A negyedévszázadnyi idő alatt az Astra már az ötödik generációjánál tart, az F Astra pedig máig meghatározza a hazai utcaképet. Az Opel kínálatában az elmúlt két és fél évtizedben az egyik legfontosabb típussá lépett elő, ami nem véletlen, hiszen nagyon sokat adnak el belőle, a GM égisze alatt számtalan márka kínálatába is bekerült, és máig a legfőbb konkurense a Golfnak. 

opel-astra-f-hatchback.jpgA rendszerváltás utáni nyugati autó, a forma jól sikerült, időtálló

Már a 80-as évek derekán megfogant az Opel tervezőasztalain egy modern alsó-középkategóriás autó gondolata, amely egy valódi újgenerációs típus, és amely megjelenésében és technikájában is szakít elődeivel, így született meg az Opel Astra, amely 1991 őszén jelent meg az európai piacokon. A németek modellpalettáján a Kadett E-t váltotta le, így az új generáció a sorban következő F jelzést kapta. Az Astra név egyébként nem volt újdonság, hiszen az angol testvérmárkánál, a Vauxhallnál az európai elődöket, így a D  és az E Kadettet is Astrának hívták. Ez az autó egyébként történetét és típusváltozatait tekintve olyasmi a modern autógyártásban, mint amilyen anno a Fiat 124 volt. Az Astra az eddigi öt generáció alatt futott Chevrolet, Holden, Saturn és Buick név alatt is, illetve 14 országban gyártották a különféle generációkat, köztük az F Astrát idehaza, Szentgotthárdon is összeszerelték egy rövid ideig. Az első hazai példánnyal anno olyan 10 év körüli kisfiúként találkoztam a Közlekedési Múzeumban. Dél-Afrikában egyébként az első generációs Astra még továbbra is Kadett néven futott, Indonéziában pedig Optima volt a neve. 

maxresdefault_7.jpgVersenyeztek is vele, idehaza Opel Astra Kupa, ha valaki még emlékszik rá

Az F Astra a cég történetében egyébként az egyik leghosszabb ideig gyártott autó is, hiszen az 1991-es megjelenést követően egészen 2002-ig, azaz bő 11 évig gyártották, a G Astra bemutatását követően is a kínálatban tartották, Astra Classic néven. Az első generáció összesen hatféle karosszériaváltozatban készült, idehaza főleg a 3/5 ajtós, a szedán és a kombi volt a népszerű, de a Bertone által tervezett és gyártott kabrió még a mai napig is feltűnik itt-ott, pedig ebből készült a legkevesebb.

A legerősebb változat a GSi volt, ma már ugyanezt OPC-nek hívják

Kezdetben egyébként a Kadett E motorja került az új Opelbe, illetve néhány külső elemét is onnan örökölte, mint például a külső tükröket. 1994-ben volt egy ráncfelvarrás a típuson, ekkor némileg modernizálták a külsejét, eltűntek a régi elemek és megjelent az Ecotec motorcsalád, amely ugyan küzdött a gyerekbetegségeivel, de az évek során kiforrta magát. Összességében egy sikeres és jó autót alkottak anno az Opelnél, nem véletlen, hogy ma is sok fut belőle az utakon, egyszerű, olcsó a fenntartása, alkatrész dögivel van hozzá. Az egyik szomszédom is nemrégiben vett egy kombit egy idős tulajtól, ő egyébként melós autónak vette, egyből ráakasztotta az utánfutót az agrárkampóra és azzal hordta az építőanyagot egy házfelújításhoz. Elmondása szerint eddig csak az átírás és egy alap olaj- és szűrőcsere került rajta pénzbe, de már bőven visszahozta az árát. Korábban volt G Astrája is, azt is szerette, azt egy H-ra cserélte, így párhuzamosan használja most a két Opelt. 

Anno egyébként volt itt a blogon egy teszt az F Astráról, azt érdemes elolvasni. A véletlen-e, vagy így alakult, de az F Astra szinte mindegyik változatát vezettem, vagy ültem bennük, télen például a kabrióban, este nyitott tetővel, de vezettem kombit manuális és automata váltóval is, utóbbi az egyik rokoné volt, aki rendszeren megjárta vele az Düsseldorf - Eger távot, a megbízhatóságára nem volt panasz. Az utána következő generációkhoz is volt szerencsém, G-től J-ig, az új I-hez viszont még nem, ami mellesleg idén az év autója címet is begyűjtötte. Az újabb generációk közül a H Astrát éreztem igazán emberközelinek és autónak, különösen tetszett a GTC változat, amiből az igen durva OPC is készült. Az öt generációból a legszebb típusnak személyesen a G Astra Coupét nevezném, amelyet az olaszok terveztek a kabrió változattal párhuzamosan.

holden-astra-cabrio-2000-wallpaper-218023.jpgA Bertone stúdiónak köszönhetjük az eddigi talán legszebb Astra formát.

A G generációhoz kapcsolódik egyébként az eddigi legdurvább Astra is, ez volt az Xtreme modell, amely a DTM-ben is használt V8-as versenyautó utcai szelídítése volt 444 lóerővel, igaz mindez csak prototípus szinten maradt meg, sosem készült belőle egyetlen egy utcai példány sem, holott anno szó volt róla az Opelnél. A G Astrára aztán házon más is épült, a Lotus közreműködésével ezeken az alapokon született meg a korának forradalmi hétüléses Zafira.

opel-astra-opc-x-treme-concept_100454626_l.jpgXtreme, egyben az eddigi legerősebb Opel

Ma már a K Astra képviseli az Opelt a kompakt autók versenyében, amely összességében egy jó autó, habár erről bizonyára már nem fogjuk majd 25 év után is azt mondani, hogy olcsón fenntartható, elérhető árú autó, hiszen anno, ha jól emlékszem 2 millió Ft körül lehetett venni új F Astrát, ma pedig a legújabb Astra alapáron is közel 5 millióba kerül, a benne lévő technika pedig már nem olyan, amit otthon megjavítasz. A végére pedig egy kis csemege, rátaláltam egy régi Autó2 adásra, amely bepillantást enged a hazai Opel gyárban történő Astra összeszerelésébe.

 Ha valakinek van egy szép Astrája, az ne tartsa magában, ossza meg velünk itt, vagy a facebook oldalunkon!

Klasszikussá érett: Opel Astra F Tovább
Reggeli rozsda: 356 Speedster

Reggeli rozsda: 356 Speedster

Ezzel kezdődött minden, amit ma úgy ismerünk, hogy Porsche. A stuttgarti márka legelső típusa volt az 1948-ban piacra került Porsche 356, amelyet bő 17 évig gyártottak kezdetben Ausztriában majd pedig a stuttgarti központban. A VW Bogár alapjaira épülő sportautót ma már legendaként tisztelik, valamint a megmaradt példányokat nagy becsben őrzik, ezért is szinte csodaszámba megy, ha feltűnik még egy-két rozsda és por lepte példány egy-egy garázsból. 

Reggeli rozsda rovatunk legújabb szereplője egy 1957-es gyártású Porsche 356 Speedster, ami igazi ritkaságnak számít, hiszen mindösszesen csak 1171 példány készült belőle 1954 és 1958 között. A képeken látható Speedster története 1957. március 5-én kezdődött, ekkor gurult ugyanis le a németországi gyártósorról méghozzá az amerikai piacra szánva, ami látható a lökhárítóiból is. Az Aquamarine Blue metálfényezésben pompázó Porschet az Illinois államban található Hoopstoneban vásárolta meg az első tulajdonosa a Shakespeare Motorstól, hmmm milyen költői. Megvan az autó eredeti számlája is, amely szerint John Casper '57 május 31-én vette az autót, amelyet 50 dollárért foglalózott le. Akkoriban egyébként 3 502 dollár volt újonnan ez a példány, amelynek kifizetését követően a boldog tulaj június 6-án már át is vehette az autót a szalonban.

John az autót Chicagóban használta főleg, mint nyári autót, bizonyára élvezte a Speedster nyújtotta tető nélküli élményt, ahogy belekap a hajába a szél (tegyük fel, hogy John nem volt kopasz) és melengeti a kobakját a napsugár. Egyébként ez is hozzájárult ahhoz, hogy az autó ennyire jó állapotban fennmaradt, hiszen úgy találták meg, hogy rozsda kizárólag az akkumulátor körül volt! Sajnálatos módon John az autót csak kicsit több, mint 31 ezer mérföldön keresztül tudta vezetni, azonban addig minden karbantartást elvégeztek rajta, fellelésekor az autóban volt az eredeti szervizkönyv is, benne az utolsó, 1975-ös bejegyzéssel. Az autó ekkor garázsba került és közel negyven évet békésen várt arra, hogy valaki megtalálja. Időközben rárakódott a por, a vászontető kissé megfoszlott, de bézs belsővel ellátott kis Porsche állta az idővel a sarat. Az autó további érdekessége, hogy a Speedster ülései helyett a Coupé üléseivel szerelték gyárilag.

Sajnálatos módon az autó első tulaja, John, aki 59 éven keresztül birtokolta az autót nemrégiben eltávozott, a család egyik jó barátja azonban tudott a kék 356-os Speedsterről, így november 5-től az Auctions America által lehet majd rá licitálni. Talán nyugodtan mondhatjuk, hogy nincs még egy ilyen Porsche 356 Speester a földön, első tulajtól, csak nyáron használt, garázsban tartott, rozsdamentes eredeti fényezésű ritkaság eladó!

Reggeli rozsda: 356 Speedster Tovább
Premier: az új 5-ös BMW

Premier: az új 5-ös BMW

A bajorok sem maradhattak le a nagy autók piacán történő generációváltásról, hiszen a Mercedes az idei genfi szalonon prezentálta az új E-Klasse típust, amellyel bizony alaposan odatették magukat a stutgartiak, most pedig megérkezett a müncheni üzleti szedán is, az új 5-ös BMW, így már csak az Audin van a sor, hogy lecserélje az öregecske feleség...izé A6-ot. 

2017-bmw-5-series_2.jpgSzemből a kisebbik testvérére hasonlít

Szóval itt van az új G30 kódjelű 5 Series, amely a 2010 óta szolgáló F10-et váltja le, így ezzel a sorban ez a hetedig generáció. Első pillantásra az autó szemből a 3-as BMW-re hasonlít, hátulról pedig az új hetesre emlékeztet. A BMW tervezői szerint inkább a nagyobb testvér volt az irányadó az autó megalkotásakor. Első pillantásra elmondhatjuk egyik olvasónkat idézve a facebook oldalunkról, hogy tökéletesre fejlesztették az újabb BMW-knél "az egymás mellé állítva egyetlen vonaluk sem azonos, külön-külön meglátva mégis tök egyformának tűnnek" filozófiát. Az Audinál már ezt megszokhattuk, hogy szinte teljesen egyformák, a Mercedesnél még csak csak megy a dolog, a BMW így most valahogy beáll a kettő közé. Oké, uniformizált arculat, márkaidentitás, globális termék, de ettől függetlenül talán nem lesz sótlan.

2017-bmw-5-series_3.jpgHátulról 7-es BMW

Az új ötös egyébként a rugalmasan változtatható CLAR platformra épül, mint a 7 Series, így ezt meg lehetett spórolni a fejlesztés során. Az autóban egyébként főként alumíniumot és nagy szilárdságú acélt alkalmaztak, így sikerült 100 kg-ot faragni is a saját tömegből az elődhöz képest. Természetszerűleg a torziós merevség és az autó stabilitása is, a súlypont is lejjebb került és közel 50-50%-os a tömegeloszlás az első és hátsó tengely között.

Lehet hozzá rendelni nagyon drága, illumináló hifit is

Az autó egyébként inkább az előző generáció finomításának tekinthető a külső és belső formai jegyeket tekintve is, újítások inkább a lemezek alatt rejtőznek, ilyen például az Integral Active Steering, ami az aktív hátsókerék kormányzást jelenti, a továbbfejlesztett vezetői asszisztens rendszerek (lassan több titkárnő van egy autóban, mint egy irodában), és a motorokon is újítottak, amennyit csak lehetett.

2017-bmw-5-series.jpgA forma alapvetően robosztus, az előd továbbgondolása

Az új BMW érkezésére 2017 februárjában lehet számítani, kezdetben négyféle motorral lesz rendelhető: az 528i-t az 530i váltja fel, ebben a négyhengeres motor 252 lóerős lesz, a nagyobbik benzines az 540i lesz, amelyben az új háromliteres TwinPower sorhatos teljesít majd szolgálatot 340 lóerővel. Lesz két dízel változat is, az 520d a négyhengeres, az 530d a hathengerest takarja, előbbi 190, utóbbi 265 lóerővel. A váltóművek kapcsán a nyolcfokozatú ZF automata az ismert, a manuális váltót csak a kisebbik dízelhez párosítottak. A februári startot követően nem sokkal érkezik meg az 520d EfficientDynamic Edition, amely kevesebb pingvin elpusztítására képes gázt bocsát ki majd magából, valamint az 530e iPerformance változat, amely egy plug-in hibrid lesz 252 lóerőnyi összteljesítménnyel. Később jön a csúcsot jelentő M550i xDrive, benne a 4.4 literes V8-as motorral, amely 462 lóerő által 4 másodperc alatt lövi állóhelyzetből 100-ra a bajor sportszedánt. 

2017-bmw-5-series_6.jpg

A legerősebb változat az M, összkerékhajtással érkezik

Az összes változat LED fényszóróval jön a trendeknek megfelelően, felárért lehet majd választani adaptív fényszórót mindenféle hókuszpókusszal, és ami még a külsőségeket illeti; két standard szín, 11 metál, hat BMW Individual és két BMW Individual Frozen színben pompázhat az autó, amely alá 17-féle felnit lehet válogatni.

A típus történetében először Ausztriában is gyártani fogják

Premier: az új 5-ös BMW Tovább
Lancia Hyena - a kupé Delta Integrale

Lancia Hyena - a kupé Delta Integrale

Zagato munkássága mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Van, akinek a hideg futkos a hátán a jellegzetes, burkolt lámpás, domborított orrú autóktól, és van, aki ámulva nézi ezeket a különleges gépeket. Jómagam az utóbbi csoportba tartozok, így a mindössze 25 példányban elkészült Hyena (ilyen nevet, ehh) is tetszik. Nem nevezném kifejezetten gyönyörű darabnak, de semmiképpen sem tartom csúnyának.

lancia-hyena-04-682x1024.jpgSzemből tökéletes. A tetőn két púp, egykor a bukósisakok miatt alakítottak ki ilyet, itt már inkább csak a forma miatt.

Az egyik kereskedő kereste meg a Lancia, vagyis a a Fiat nagy hatalmú döntéshozóit az ötlettel, hogy a Lancia Delta HF Integrale alapjaira jó volna építeni egy kupét. A Fiatnál rácsapták az ajtót Paul Koot-ra, szerintük ugyanis a beleölt pénz nem hozná meg a befektetést. 1990-ben a Lanciánál inkább az új Delta bevezetésével, és a Thema leváltásával lehettek elfoglalva, ilyen úri hóbortokra nem maradt idejük. A Delta Integrale sorra nyerte a rali világbajnoki címeket, efféle hírverésre nem volt szükségük.

lancia-hyena-05.jpgOldalról kicsit fura az a csapott far.

Paul Koot végül a Zagato műhelyében találta magát, ahol igent mondtak az ötletére. A formát Marco Pedracini rajzolta meg, iheltet a Zagato korábbi Lanciái adtak: a Fulvia Sport és az Appia.  A tervezett 500 darabos széria legyártását azonban nagyban nehezítette, hogy a Lancia semmilyen alkatrésszel nem támogatta a projektet. A Zagato kénytelen volt kész Delta Integralékat vásárolni, majd azokat szétbontva megépíteni a Hyena-t. Az alumínium és karbon felhasználásával készült autók a jól bevált, világbajnok technikával a 90-es évek elején igazi csemegének számítottak, mégsem sikerült elérni a kívánt darabszámot.

lancia-hyena-01-1024x680.jpgA műszerfal nincs túldíszítve. Karbon, fehér számlaposak órák.

Visszavettek a grandiózus tervekből, és már csak 75 darab legyártását tervezték, de még ez is soknak bizonyult. 1992-1993-ban mindössze 25 példány született ebből a különlegességből. Az egyiket tavaly közel 53 millió forintos áron adták el, így ennek a csekély mennyiségnek is vannak előnyei.

lancia-hyena-02.jpgA burkolt lámpa Zagato-sajátosság.

Képek: classicdriver.com

Lancia Hyena - a kupé Delta Integrale Tovább
Chilis C-Klasse

Chilis C-Klasse

Nyilvánvalóban az AMG affalterbachi boszorkánykonyhájában sem nézték tétlenül, ahogy tavaly ilyenkor bemutatták a BMW M4 GTS modellt, amely a típus jelenlegi csúcspéldánya a maga 500 lóerejével. Az utóbbi egy évben vélhetően lázas munkában kezdték el megalkotni a saját versenypályákra szánt utcai szörnyetegüket. A napokban a Nürburgringen kapták lencsevégre az álcázás nélkül tesztelés alatt álló Mercedes C63 AMG R változatát, amely a C-Klasse eddigi legbrutálisabb változata lesz. 

mercedes-amg-c-63-r-coup-erlkoenig-fotoshowbig-f7a77271-981097.jpg

A képeken látható kupé leglátványosabb eleme mindenképpen a fix hátsó szárny, amely a karosszéria színétől eltérő, fekete színű csomagtérfedélen trónol. Nyilván a széria változatokon a fedél vélhetően meg fog egyezni a karosszéria színével, és talán a szárny is, habár a fekete szárny önmagában is elég erős stíluselem és funkciója is van. Ugyanis az autóban lévő négyliteres biturbó V8-as motor 577 lóerőre képes, ami 27 lóval több, mint amit az AMG GT C Roadster tud, valamint jóval erősebb, mint a jelenlegi csúcs C-Klasse AMG, az ugyanis "csak" 510 lóerőt tud. Vélhetően az autó tömegéből is faragtak az AMG mérnökei, bár ennek a mértéke még nem ismert. Várhatóan 1 hónap múlva hivatalosan is bemutatkozik a legerősebb C-Klasse, így ha valakinek kevés az AMG GT nyújtotta két ülőhely, akkor annak kiváló alternatíva lesz ez a bestia.

A nürburgringi teszteken nem csak lefotózták, hanem videóra is vették az AMG újdonságának kanyarvadászatát, a kiváló úttartás mellé morgós hang is társul, érdemes megnézni. Egyébiránt felvetődhet a kérdés, hogy vajon ezentúl a Mercedes a legerősebb AMG-ket R betűvel fogja jelölni, vagy egyáltalán lesz-e még "Black Series" bármiből is?

Képek: auto motor und sport

Chilis C-Klasse Tovább
Új gazdát keresek!

Új gazdát keresek!

Piros 21053-as 1994-ből

1994. Nézzük milyen fontosabb események történtek ebben az évben. Magyarországon a minimálbér 9000 Ft-ról 11 500 Ft-ra emelkedik. József Attila hamvait a Fiumei úti temető egykori Munkásmozgalmi Panteonjából áthelyezik a 35. számú parcellába, édesanyja mellé. Győrben felavatják az Audi Hungária Motor Kft.-t. A német Audi AG 730 millió márkát fektetett a magyarországi motorgyárba. Megjelenik a Tankcsapda első cd lemeze. Bemutatják  a Forrest Gump című filmet, és ebben az évben vehetik át ezt a gyönyörű 21053-as Lada személygépkocsit tulajdonosai.

dsc05458.JPG

Ez a gyönyörű 1500 köbcentiméteres motorral rendelkező, Lada Nova néven is futó példány nyugatra szánt eladásból került Magyarországra. Az öt sebességes váltóval szerelt gépkocsi ritka, és kevés számban került be hozzánk. Tulajdonosa nagy becsben tartotta, vigyázott rá, és gyári állapotában őrizte meg. Nemrég kapott új műszaki vizsgát is, és a vizsgáztató elismerő szavakkal illette a huszonkét éves paripát. Az autót tüzetesen megnézve, látszik rajta a kevés futásteljesítmény. Alig 88.000 km van a garantáltan nem tekert kilométer órájában.  Hamar ki is számolhatjuk, ez éves szinten 4000 km. Szerető, gondos gazdája egy kistelepülésen élő házaspár volt.

dsc05460.JPG

Teljesen ép karosszéria, gyári fényezéssel. Az ajtók finoman, szinte hangtalanul záródnak. Nem lógnak, szépen simulnak a gépkocsi kasznijához. Gondos gazdája féltette, ezért minden üvegben, lámpában megtalálható a rendszám gravírozás. Ezen felül távirányítós riasztót is szereltett bele, ami jelenleg nem működik, de a motorháztető, csomagtartó fedél, és az ajtók nyitása esetén jelzett, hogy illetéktelen kezekbe került. 

dsc05476.JPG

A lámpa jobb felső sarkában látható a gravírozás. Külön kiemelném a lámpamosó állapotát, hisz az idő során, ezekről a példányoktól el szokott kopni, a rossz időjárási körülményekben hasznos szerepet betöltő lámpamosó/törlő kar. Itt tökéletes állapotban, és működőképesen találhatjuk meg.

dsc05467.JPG

Hátulról is nagyon szép, és hibátlan állapotban van, és még vonóhorog is található a lökhárító alatt. Ezt gazdája vajmi keveset használta. Garázsban tartott, ezt a fényezése mutatja a legjobban, hisz a nap, fagy, eső, szél nem tett kárt a csillogó felületben.

dsc05474.JPG

Még az eredeti, forgalmazó által gyártott rendszámtáblatartó is fenn van a helyén. Hátsó lámpabúrák sem kifakulva, sem megrepedezve nincsenek.

dsc05490.JPG

Szinte hibátlan belsővel rendelkezik. Repedésmentes műszerfal, gyári kapcsolók. Nincs szétfúrva, karcolva semmi.

dsc05488.JPG

Kilométer órája a valós állapotot és számokat tükrözi.

dsc05489.JPG

A kesztyűtartó úgy áll ahogy azt a gyárban összerakták. Extra a rádiós magnó kazettatartó rekeszekkel.Oldalkárpitok, ablaktekerők kitűnő állapotban. Teljesen gyári állapot.

dsc05483.JPG

Az ülések ülőlapjai és háttámlái is tökéletes állapotban vannak, érezni a kagylós formáját. Nincsenek szétülve, tartják az ember lábát, oldalát. A küszöb is teljesen ép, ahogy az autón máshol sem lehet rohadást, rozsdát találni. Még a dísz gumicsík is épségben rajta van. Erről megoszlanak a vélemények, jó vagy nem jó, mert ez a díszítő elem az, ami összefogja a vizet. A biztonsági övek is jól teszik a dolgukat, nem akadnak, egyből behúznak az ülésbe, vagy csévélődnek fel kikapcsolt állapotban.

dsc05492.JPG

Csomagtér rendezett tiszta, gumikéder a helyén, nincs elszakadva kikopva. A pótkerék védő bőrnél egyéb felszerelések és kiegészítők vannak elhelyezve.

dsc05494.JPG

A csomagtartófedél is teljesen rendben van, a kulcson látható a riasztó távirányítója.

dsc05496.JPG

Kukkantsunk be a motortérbe. Mint az eddig tapasztalhattuk, itt is a gyáriasság szelleme uralkodik. A motort hidegen beindítva szinte az első kulcsfordításra életre kelthetjük. Teljesen zaj, és füstmentes, a halkan járó benzin szív, kellemes muzsikája üzemi hőmérséklet elérése után is, szinte nesztelenül és büszkén üzemel. Gázadásokra nagyon jól reagál, mint a farkát csóváló Bodri aki várja, hogy gazdája dobjon felé egy fadarabot, és ő azonnal visszahozhassa. Egyenletes, fordulatszám emelkedés és ejtés szimfóniája újra és újra gázadásra készteti az ember lábát. Váltója finoman kapcsol, nem lötyög, szépen reteszel. A futómű nem zörög, nem kotyog, kormányműve selymes irányítást tesz lehetővé. A motortérben kis cédulán az olajcsere adatai, valamint szükség esetére egy doboz fékolaj. Hátha kölcsön kell adni valakinek.

dsc05497.JPG

Az AC szivattyú új, a vízcsövek tökéletes állapotban vannak, az autó fagyállóval feltöltve, szinte teljesen új téli gumikkal várja a telet.

dsc05480.JPG

Amint a címben is olvashattátok, ez a csodálatos remekmű, új gazdáját keresi. Az idős házaspár vezetni tudó családfője, már nem élvezheti a földi lét eme szikrázó ajándékát. :(  (Részvétünk a családnak.) Ezért a nyugdíjas feleség aki nem tud vezetni, szeretné olyan kezekben tudni családjuk féltett járművét, aki ugyanúgy megbecsüli, szereti, óvja a Lada 21053-as gépkocsijukat, mint ahogy azt párja tette egész életében. Az autót, csak és kizárólagosan, a vancello.hu szerkesztőin keresztül lehet megvásárolni. 

 

Itt az összes kép újra megtekinthető!  Az autó a legjobb ajánlatért, és a legjobb gyűjtő, vagy Lada szerelmes   kezébe kerülhet. Induló ár 350.000.- Ft ! Aki úgy gondolja megfelel a fent említett paramétereknek, az kérem keressen meg minket, itt hozzászólásban, vagy facebook oldalunkon, privát üzenetben "Új gazdát keresek!" megjelöléssel. Már egy értékesítő érdeklődött az autó iránt. Bízom benne hamar találunk rá jelentkezőt aki hamar odaadó új tulajdonosa lenne a piros 21053-as Ladának!

Új gazdát keresek! Tovább