Szuperautók Genfből

Szuperautók Genfből

Amennyire az időm engedi, úgy mindig nyomon követem a jelentős nemzetközi autószalonok felhozatalát. Minden évben Genf számít az évadnyitónak, így az elmúlt napokban én is a svájci városra és az onnan érkező újdonságokra figyeltem. Az idei Genfi Autószalon kínálata számomra kellően meggyőző és erősnek tűnt, nem is tudom mikor volt legutóbb ennyi újdonság egyszerre bemutatva. Külön öröm volt számomra, hogy az újdonságok jelentős részét a különleges és exkluzív szuper, illetve hipersportautók képezték, így most ezekből válogattuk össze a legérdekesebb modelleket. 

Aston Martin

A brit sportautógyártóra korábban mindenki úgy asszociált, hogy a márka, amely nagyszerű gran turismókat készít, és nem mellesleg James Bond kedvenc márkája is egyben. Az utóbbi pár évben azonban lassan már úgy kell az AM-re gondolni, mint a brit szuper- és hipersportautók egyik legkiválóbb gyártója. Az őrületet a Valkyrie modellel indították el, amelyből azóta elkészült az AMR-Pro változat is, most pedig az AM-RB 003 modellt mutatták be. Az újdonság némileg kisebb és szelídebb a Valkyrie típushoz képest, de a főbb formai jegyekben nagyon hasonlítanak. Az aerodinamikai elemek nem olyan hangsúlyosak, mint a nagy testvéren, itt mintha minden finomabban sikerült volna. A hátsó szárny is sokkal jobban részét képezi a karosszériának, nem tolakodó, az egész forma pedig teljesen letisztult és funkcionális. Olyan, mint egy csúcsborotva, precíziós eszköz a célfeladatra, ami itt nem más, mint az őrületes tempó és gyorsulás. Igaz a konkrét számok még nem ismertek, de vélhetően bőven 300 km/h fölött ér véget az őrület. Annyi bizonyos, hogy az újdonságban már nem V12-es motor lesz, hanem egy V6-os turbós egység, amely egy hibrid hajtáslánc része lesz. Amit mindenképpen érdemes megfigyelni az autón, az a műszerfal, nagyon letisztult, ugyanakkor a kormány mögötti kijelző igen látványos, olyan mintha egy belső tükörbe integráltak volna egy LCD kijelzőt. Egyszerű, de nagyszerű! A pletykák szerint a modell végső neve Valhalla lesz, és csupán 500 példányt fognak belőle készíteni, az árcédulán pedig 1,3 millió fog figyelni, de 2021 előtt nem várható.

Az angolok ezen kívül még bemutattak egy csodálatosan szép koncepcióautót is, amelyet a Vanquish Vision Concept-ként neveztek el. Ez a modell még az RM-RB 003-tól is konszolidáltabb és szelídebb formavilágú autó. A hagyományos visszapillantókat kecses házba rejtett kamerák helyettesítik. Ugyanakkor a splitter szemből és oldalról nézve eléggé hangsúlyos elem, míg a többi aerodinamikai fogás remekül beleolvad az autó testébe. A műszaki háttérről egyelőre nem sokat tudni, annyi biztos, hogy az új V6-os turbómotort építették középre. Az AM fő célja ezzel a koncepcióval az volt, hogy a közönséget felkészítse egy a jövőben érkező szupersportautóra is, amely jóval elérhetőbb és emberközelibb, mint a két másik vadállat. Elnézve az autót, gyaníthatóan ez már bőven több, mint egy koncepció, és némi finomítást követően talán így ahogy van gyártásba is kerül.

aston-martin-vanquish-vision-geneva-live.jpg

Bugatti

Azt hiszem az idei genfi showt a Bugatti vitte el, méghozzá a "La Voiture Noire" modellel, amely azontúl hogy nagyon exkluzív, hiszen csak egy példányt készítette, méregdrága, 11 millió euró és a W16-os négyturbós motornak köszönhetően brutálisan erős és gyors is. Mindezeken túl a márka 110. évfordulójának legnagyszerűbb megünneplésére is szolgál. Az autóról korábban már írtunk részletesen, így most nem is szaporítanánk tovább a szót. Én azt mondom, hogy ezt a hiperautózást a Bugatti igazi mesterszinten műveli, csodákat csodákra halmoznak.

bugatti-la-voiture-noire.jpg

Ferrari

A lovacskás olasz márka is megvillantotta a legújabb berlinettáját Genfben. Az F8 Tributo a 488 GTB-t váltja le a kínálatban. A szíve továbbra is a V8-as turbós motor, amely Pista szintű teljesítményt nyújt már az alapváltozatban is. Innen pedig el lehet képzelni, hogy a különféle könnyebb és erősebb verziók mire lesznek majd képesek. Erről az autóról is cikkeztünk már külön, amit megjegyeznék, hogy hiányzik Pininfarina a Ferrarik tervei mögül.

ferrari-f8-tributo_1.jpg

Ginetta

Ugyan a csúcskategóriás járgányok körében is egyre jobban terjednek a hibrid és elektromos hajtásláncok, azonban van még olyan gyártó, amelyik a klasszikus iskola mentén építi az autóit. Ilyen a Ginetta is, amely az Akula modelljében hatliteres V8-as motort használ, amely 600 lóerővel hajtja a hátsó kerekeket, amelyekhez a saját fejlesztésű hatfokozatú szekvenciális váltóművön kapcsolódik. Az autót a karbon jegyében építették fel, karbonszálas anyagból készült a csőváz és a karosszériaelemek jelentős része is. Ennek köszönhetően a tömegét 1150 kg-ra tudták redukálni, ami remek tömeg/lóerő arányhoz vezet. A formát inkább radikálisnak mondanám, mint szépnek, éles vonalak és a Williams szélcsatornájában véghez vitt végleges kialakítás nyomait viseli magán. Masszív hátsószárny, agresszív légbeömlők mindenfelé, orrközépmotor. Jó ez így, félő, hogy egy korszak egyik utolsó gyermeke a Ginetta Akula is.

Hispano Suiza

Egy rég elfeledett márkanév, amely anno igazi luxusautókat készített a tehetős ügyfelei részére. Svájcban visszatért a márka, méghozzá egy elektromos szuperautóval, amely a Carmen nevet kapta. A forma a '30-as évek Hispano Suiza modelljeit idézi, kifejezetten a H6C Doubonnet Xenia modellt. Bizonyára lesznek olyanok, akiknek nem tetszik ez a formavilág, én személy szerint kedvelem a klasszikus formák modern átgondolását. A Carmen meghajtásáról két elektromotor gondoskodik, amelyek a hátsó kerekeket hajtják, összesen 1005 lóerőnyi teljesítménnyel. A padlóban elhelyezett T-alakú akkucsomag egy töltéssel 400 km-re elegendő energiát biztosít. A könnyűszerkezetes építésnek köszönhetően a Carmen mindösszesen 1690 kg-ot nyom, ez persze nem tűnik kevésnek, de a hasonló elektromos autókhoz képes pillekönnyű. Az autót limitált példányszámban fogják készíteni, a Hispano Suiza Cars mindösszesen csak 19 példányt tervez belőle, egy példányért 1,5 millió eurót kérnek. Így valóban a gazdagok játékszere lesz az újdonság, amelynek első példányait már a jövő év folyamán leszállítják a szerencsés ügyfeleknek. Minden egyes darabot teljesen kézzel készítenek, és a belteret a vevők igényei szerint alakítják ki.

Koenigsegg

A skandináv manufaktúra sosem csinált maga körül nagy hírverést, mindig csak szépen csöndben fejlesztgetnek, olykor pedig az aktuális erőgépüket kiviszik az aszfaltra, hogy megfussák vele az utcai autók sebességrekordjait. Genfbe az Agera RS utódjáról rántotta le a leplet Christian von Koenigsegg. A Jesko, amely a cég alapítójának édesapja után kapta a nevét, 1600 lóerőre képes, ha E85-tel itatják, benzin esetében 1280 lóerőt teljesít a márka ötliteres V8-as dupla turbómotorja, amelyet némileg továbbfejlesztettek az új modellben Módosítottak a vezérműtengelyeken, a szívósorokon és nagyobb turbókat dobtak rá. Ez a motor a saját fejlesztésű kilencfokozatú váltóművön keresztül gyötri a hátsó kerekeket. A cég Light Speed Transmission-nek nevezi a váltót, amellyel a pilóta képes fokozatok is kihagyni, például 7. fokozatból egyből visszaválthat 4. fokozatba, mindezt mindenféle késlekedés nélkül, valahogyan száműzték belőle a hagyományos szinkrongyűrűket Ez az egység egyébként viszonylag könnyűnek is nevezhető, mindösszesen 90 kg-ot nyom, míg egy hagyományos duplakuplungos szerkezet akár 140 kg is lehet. A 90 kg-os tömegben egyébként benne van a lendkerék, a váltóolaj, az olajpumpa és az önindító is. A Triplex futóműveket kiterjesztették az előre is, ezt az Agera esetében csak hátul használták, mindezt a hátsókerék kormányzásával is kiegészítették, minden adaptív módon változik. Az autó formája az előd formai továbbfejlődésének tekinthető, az aerodinamikai elemek jelentősen hangsúlyosak, 275 km/h-nál 1 tonna leszorítóerőt termelnek, ez 40%-kal több, mint az Ager RS esetében volt. Nagyon futurisztikus, mindez északról egy kis manufaktúra üzeméből, olyan műszaki tartalommal, amit a legnagyobbak is megirigyelhetnek.

 Lamborghini

A Sant' Agata-i sportautómanufaktúra az Aventador SVJ roadster változatát villantotta meg a shown. Ugyan 50 kg-mal nehezebb a zárt változattól, de ez az ára annak, hogy a karosszéria ugyanolyan stabil maradjon. Viszont ez semmit nem von le a csúcsgép érdemeiből; 2,9 másodperc alatt ugrik 100 km/h-ra, a vége 350 km/h. Mindez a 770 lóerős szívó V12-es motornak köszönhető, amely a tető eltávolításának köszönhetően direkt módon muzsikál a vezető és utasa fülébe. Az Ad Personam program keretein belül a vásárlók 350 különféle szín közül választhatnak, Genfben a bronzo zenas matt fényezésben pompázott a kiállított példány. A modell egyébként az Avendator típus utolsó változata is egyben, hiszen az immáron nyolc éve piacon lévő járgány utódja már javában készül, és ha minden igaz, akkor az idei évben be is fogják mutatni az új csúcs Lamborghinit.

2019-lamborghini-aventador-svj-roadster.jpg

 Piëch Automotive

Egy új márka szinte a semmiből és egyből egy sportautóval debütáltak a svájci szalonon. A Piëch Mark Zero egy elektromos sportkupé, amelyben három elektromotor gondoskodik a hajtásról. Egy az első kereket, hatja 201 lóerővel, hátul pedig két motor került elhelyezésre, amelyek összteljesítménye szintén 201 lóerő. Az akkucsomag a fejlesztők elmondása alapján forradalmi, hiszen 5 perc alatt 80%-ra lehet feltölteni, a telepek kompakt méretűek, ez azonban azzal is jár, hogy rendkívüli módon melegszenek, így azokat léghűtéssel tartják kordában. Ennek ellenére még így is 200 kg-mal kisebb az egész egység, mint a többi e-autóban, de még így is 1,8 tonnát nyom ez a sportkupé. Formailag egyébként nem túl egyedi, mintha egy módosított Aston Martint látnánk, amelyet valamelyik karosszériaépítő alakított át. Egyébként nem rossz, kíváncsian várjuk a folytatást, a cég elvileg a platformra ezen kívül egy négyajtós és egy SUV modellt is tervez.

Pininfarina

A neves karosszériaépítő cég fogott pár kiváló mérnököt és tervezőt, akik olyan autókon dolgoztak, mint a Bugatti Veyron, a Chiron, a Ferrari Sergio, különféle Lamborghinit, AMG-k és Porschék, majd azt a célt tűzte ki eléjük, hogy alkossanak egy kiváló elektromos gran turismót. Ebből született a Pininfarina Batista, amely a cég alapítójának a nevét viseli. A külső elegáns, visszafogott vonalakból építettek egy látványos berlinettát. A hátsó részen a két részre osztott aktív szárny finoman belesimul a karosszériába a LED lámpasorokkal egy egységet alkotva. Fölfelé nyíló ajtók, amelyek mögött a kéttónusú beltér tárul fel. Minőségi kidolgozás, high tech anyagok jellemzik az egész járgányt. A szíve négy elektromos motor, amely egy-egy kereket hajt, az összteljesítményük - kapaszkodjatok - 1874 lóerő, bőven a Bugatti fölött. Kettő másodperc alatt futja a 100 km/h-t, a vége 350 km/h-ban került limitálásra. A 120 kWh teljesítményű akkucsomagot egyébként a Rimac szállítja az olaszoknak, amely 450 km-re elegendő hatótávot biztosít. 150 darabot terveznek belőle gyártani, ez lesz a cég első autója, a forgalmazást a jövő évben kívánják beindítani.

Puritalia

A nápolyi sportautóspecialista egy hibridhajtású berlinettával kápráztatta el a genfi közönséget. Egyszerűen csak Puritalia Berlinetta névvel illetett autóban egy kompresszoros ötliteres V8-as motor és egy elektromotor kapott helyet, amelyek összteljesítménye kereken 1000 lóerő. Mindehhez egy hétfokozatú váltóművet társítottak, amely által 2,7 másodperc alatt érhető el a 100 km/h, a száguldás pedig 335 km/h-nál ér véget. Az elektromotor egyébként 215 lóerőt ad, és mindösszesen 25 kg-ot nyom. Ez az egység a brit Yasa cégtől érkezett, az elektromos ellátásáról két akkucsomag gondoskodik, amelyeket a csomagtér alatt és az ülések mögött helyeztek el. A hibrid rendszert szoftveresen egy mesterséges intelligencia közbeiktatásával vezérlik, a szenzorok folyamatosan figyelik a forgalom, az időjárás és az útviszonyok adatait, ezeket egy központi felhőnek küldik, amely a kalkulált adatokat visszaküldi az autónak, hogy az mindig a lehető legoptimálisabb módon adaptálja a hajtásláncot. A pilóta Sport, Corsa és e-Power módozatok közül választhat, Corsa módban a kipufogórendszer hangja sokkal ércesebbé válik, továbbá egy eMozione gomb megnyomásával az elektromotor nyomatéka 45 másodpercig 370 Nm-re növelhető. A vázszerkezetet karbon és alumínium felhasználásával alakították ki, a karosszéria zömében karbonból készült. Ahogyan a technika és a külső, úgy a beltér is high-tech, óriási LCD kijelzők dominálnak a műszerfalon, amelyet bőrbe, alumíniumba és karbonba csomagoltak. A cég elmondása alapján az autó formája szemből a klasszikus Jaguarokat idézi, én ezt mondjuk nem látom benne egyáltalán, viszont a hátsólámpák formája elképesztően szépre sikeredett, és úgy általában véve egy szép autót sikerült alkotniuk. Az ára, bő fél millió eurótól indul a történet.

Ennyi lett volna az idei genfi összefoglalónk. Reméljük, hogy Ti is megtaláltátok az idei kedvenceteket, írjátok meg nekünk itt, vagy a Facebookon!

Ne maradj le semmiről! Kövessetek minket az alábbi felületeken!

Vancello a Facebookon: Katt

Kövess minket az Instagramon is: Katt

Ne maradj le a Roncsvadászok csoportunkról sem: Katt

Benzingőzős zárosztály, egész évben nyitva - Vancello Café: Katt

Képek: gyártók, motor1.com

Szuperautók Genfből Tovább
Az év kezdete Écs Rába-Ring

Az év kezdete Écs Rába-Ring

Rendezők versenyzők válaszoltak

Rengeteg cikk született már az amatőr rali világának súlyos és aggasztó problémáiról, de most inkább arra koncentrálunk, hogy a jelenlegi helyzetről, és a jó dolgokról számoljunk be azoknak, akik nyomon követik a rali világát.  A következő iromány sem lesz rövid, ellenben tartalmas lesz. Megkérdeztük az Amatőr Rally Sportegyesület versenyzőit, és a M & B Team-et, mint rendezőt, hogy készülnek a szezon kezdetére, illetve a tavalyi történésekről is kérdezősködtünk. 

50309946_821504841522829_7227371936924303360_n.jpg

Elsőként Máté Péterrel beszélgettünk ( M & B Team) a rendezői oldalról.

Ez már a második év amikor teljes bajnokságot rendeztek. Miben különbözik a 2019. évad ?

Tavaly rally tesztedzések mellett drift edzések voltak, úgy gondoltuk idén nem csak össze-vissza csúszkálás, hanem megadott nyomvonalon történő (Gymkhana) 3 fordulós versenysorozat lesz a rally edzésekkel egy időben, így a mini sprinteseknek is van lehetőségük részt venni a rendezvényen.

22489704_1584060378325800_7724601307318560927_n.jpg

A tapasztalatok alapján mi fog változni a sorozatban?

Sűrűbbre hoztuk a rendezvények időpontját, mivel a folyamatosan növekvő nevezői létszám miatt tavaly novemberben már csak sötétben tudtuk befejezni a versenyt, ezért idén októberben vége lesz a sorozatnak.

A különböző szakágak összehangolása mennyire nehéz?

Számunkra a szakágak összehangolásával nincs probléma, mivel a Rába-Ringnek olyan adottságai vannak, hogy minden szakágnak tudunk megfelelő helyszínt biztosítani. Csak az idő beosztás okoz egy kis fejtörést. De szerintünk nemcsak mi küzdünk ezekkel a nehézségekkel.

dsc06548.JPG

Edzés és jótékonysági rendezvények a versenyek mellett is lesznek? Melyek ezek?

A 4 fordulós Rally Sprint és Mini Sprint verseny sorozat mellett 3 Rally Tesztedzés és Gymkhana verseny lesz, illetve adománygyűjtő élményautózás (szeptember 7) és Tuning találkozós (június 15) rendezvényünk is lesz. A mostani Szezonkezdő Tesztedzésen a Példás Egyesületnek próbálunk segíteni a Dobj egy labdát kampányukban. Ez úton is megkérünk mindenkit aki kilátogat a rendezvényünkre és teheti, hozzon egy labdát (pöttyös, foci, vagy tenisz) amit ő már nem használ, de egy kisgyerek még örülne neki.

52819608_121107892349516_4071836769945911296_n.jpg

A jövőt tekintve milyen tervek vannak mint szervezés, mint versenyzés terén?

Idei évre terveink, hogy a 7 rendezvényünket legalább olyan sikerrel lebonyolítsuk mint  tavaly. Versenyzés terén Gábor szeretne indulni Lábatlan-Bajna futamon, és a Szilveszter Rallyn. Nekünk az Oroszlány Rally és a Mikulás Rally van tervben. De számunkra igazán az teszi fel az i-re a pontot, hogy Júliusban mindkét autóval részt veszünk Erdélyben, a Hargita Rally-n, így a nyaralásra is visszük az autókat.

 

Köszönjük a válaszokat, és sok sikert, balesetmentes rendezvényeket kívánunk a csapatnak, illetve jó rali nyaralást! Most pedig az Amatőr Rally Sportegyesület versenyzőit kaptuk mikrofon végre. Elsőként a maximalista PD Gabi ( Radics Gábor) válaszait olvashatjátok, akiről ( és a tulajdonában lévő a világ egyetlen homológ diesel  4X4 -es golfjáról) már írtunk korában. 

sdc15524.JPG 

Gabi, aki benneteket ismer az tudja, hogy mindig a maximumra törekedtek. Hogy sikerült ez a tavalyi szezonban?

Valóban minden versenyen a maximumot próbáljuk nyújtani de szerintem minden versenyző erre törekszik. Sajnos tavaly 2018-ban ez leginkább nem rajtunk múlt. Két helyszínen négy bajnokságban mentünk. Sajnos a Rába-Ringen 1 versenyen kicsúsztunk, 1 versenyen pedig nem vettünk részt, mivel a két helyszínen egy időben volt  a verseny. Kunmadarason több versenyt adtunk fel egy rejtett elektromos probléma miatt, amit csak év végén sikerült megoldani . Szerencsére így is mind a 4 sorozatban dobogóra álltunk .

dsc_3272.jpg

2019-re milyen változásokat eszközöltetek a Diesel Golfon?

Ebben az évben csak egy apróbb módosítást végeztünk az autón ( hátsó fék ) . Mivel úgy érzem hogy még mindig nem tudom az autót maximálisan kiautózni, így ez a legfontosabb célom .

A Rába- Ring az első bevetés idén. Milyen sorozatokban vesztek még részt?

Ugyancsak a Rába-Ringen rendezett bajnokságban és Kunmadarason rendezett Power-sprint , Mini-sprint versenysorozatban indulunk, sajnos az első versenyt ismét azonos időpontban rendezik ( április 07 ) így döntenem kell melyiken vegyünk részt, melyik ujjamat harapjam. Félek bármelyiket is választom, a másik versenysorozat pontversenyében nagy hátrányba kerülök .

_had4101.JPG

Milyen hosszútávú tervekkel tekintetek a jövőre?

Én hobbi versenyzőnek tartom magam, mivel szponzorok nélkül, saját pénzből versenyzünk, ezért a lehetőségeink behatároltak. Minél többet szeretnénk menni hogy próbáljunk tanulni, gyorsulni . Álmaink persze vannak, esetleg egy Rally Legend kedves barátommal (Nyúl Ferenccel ), de jelenleg nem látom az anyagi oldalát . Ami biztos a két bajnokság 4 versenysorozatában minél jobb helyezést elérni . Július elején az egyik nagy kedvencen a Baracsi repülőnap élményautózásán is szeretnénk részt venni, immáron harmadszor, aztán decemberben a Mikulás rally és Szilveszter rally . Ezek a biztos pontok.

Köszönjük a válaszokat. Bízunk benne, hogy a Rally Legend is megvalósulhat! (Kedves cégek és forgalmazók! itt egy nagyon jó lehetőség!) Gabi már említette barátját Nyúl Ferencet, így most jöjjön a vele készített beszélgetés:

dsc_3340.jpg

A tavalyi év első felét leginkább tesztelésre és a technika kiforrására szántad. Hogy alakult az év másik fele?

Az év második felében két versenyen indultunk, mindkettőn kiestünk műszaki probléma miatt. Előjöttek az autó gyerekbetegségei, de a részeredmények biztatóak.

Az idei évre milyen változtatásokat eszközöltél az autón?

Az idei évben a motor és a váltó az autóban marad az eredeti, a futóművön tervezünk komolyabb változtatásokat, amiktől sokat várok.

53055757_404139107029438_5788289534617714688_n.jpg

Melyek azok a versenyek ahol részt veszel, és milyen eredményekre számítasz?

Az idén március 16-án a Rába-Ringen kezdünk egy teszttel és utána ugyanott az M&B Team által rendezett négyfordulós bajnokságban szeretnénk indulni. Ezen kívül júniusban tervezünk egy Tótkomlóst, júliusban az egyesületünk által szervezett élményautózáson is természetesen ott leszünk és ha az információim nem csalnak, az idén is lesz sprintkategória a Mikulás rallyn és amennyiben lesz, azt szeretném megcélozni. A Rába-Ringes bajnokságban szeretnénk minél előrébb végezni.

54516261_271749123721592_8531824178406359040_n.jpg

A Rába-Ring mekkora kihívás neked? Ezt azért kérdezem mert tudom a murva vagy földes pályák a kedvenceid.

A Rába -Ring eleinte tényleg kihívás volt, mert én jobbára murvás és földes pályákon autóztam korábban, de pont a pálya változatossága miatt nagyon szeretünk rajta versenyezni és örülünk neki, hogy ilyen hosszú gyorsaságikon tudunk autózni.

Az Amatőr Rally Sportegyesület alelnökeként egyik rendezője vagy egy jótékonysági élményautózásnak. Mit lehet tudni az idei rendezvényről?

Igen, az idén is július 6-án megrendezésre kerül a Baracs-Kisapostag Repülős nap, aminek keretein belül az egyesületünk elvállalta az autós programok szervezését. Természetesen az idén is lesz élményautóztatás, aminek a bevételét a Dunaújváros és Környéke 04 Alapítványon keresztül a dunaújvárosi mentőszolgálatnak ajánljuk fel, eszközvásárlásra.

37357226_2131226543558480_1209106033390125056_n.jpg

Mi a véleményed a hazai amatőr rally versenyzők lehetőségeiről?

A hazai amatőr ralival kapcsolatban az a véleményem, hogy jelen pillanatban nagyon nagyon mostohagyerek és az egyesületünkkel a háttérben folyamatosan dolgozunk azon, hogy a 15-20 évvel ezelőtt megrendezett amatőr versenyek hangulatát és helyszíneiket visszahozzuk és a régóta garázsokban pihenő, nem homológ versenyautókat újból elővegyék az amatőr versenyzők. Azt szeretnénk, hogy gyakorlatilag konyhapénzből is legyen lehetőség amatőr szinten versenyezni.

Köszönjük, sok sikert és kitartást kívánunk a kitűzött célok elérésére, hisz nagyon sok versenyző számára probléma egyáltalán az is, hogy versenyzők lehessenek. Mint például a következő riport alanyunk, Béber Sándor aki fiai útját egyengeti  ezen a nehéz és rögös úton, a versenyzővé válás nehézségei között. 

dsc_3276.jpg

Tavaly Trabant volt, idén Ladába ültök át. Mi hozta a váltást? Vagy mindkettő autó fut majd?

Előre láthatóan idén csak Lada, a szűkös keret miatt csak a VFTS lesz idén tesztelve a Trabi az én projektem lett ami a jövő évre lesz beélesítve. Jövőre Alex és Dávid külön autóval fog menni, de mindketten Ladával. Addigra szeretnénk egy komplexebb szervizpontot összerakni, aminek a hátterével elindulhatunk időmért versenyeken is. Addig is sok gyakorlás hogy ne töréssel kezdjük el a jövő évet.

53189237_2107406456217449_2201082808334548992_n.jpg

Mit tud az új versenyparipa?

Funcs Pál készítette a motort. Annyit kell tudni róla, hogy ez eredetileg egy 1.5-ös Lada motor ami 1.6-ra van megfúrva a blokkból és a hengerfejből is le van szedve. A dugattyúk szintbe járnak a blokkal, bronz szelepvezetős kis szelepes A-s hengerfej,300-as vezérműtengely,olajterelős karter. A karburátor az Mátyási Zoli által készített Zuk karburátor. ami kb. 110 LE teljesítményre képes. Négy sebességes gyári váltó és 10-43-as áttételű difi lesz idén. Jövőre megkapja a lamellás sperr difit és az R-es váltót, illetve ha a jó isten is velünk van akkor higanyváltót!

53592160_1954307694696622_6949919965885497344_n.jpg

Milyen versenyeken és rendezvényeken vesztek majd részt idén és milyen eredményeket vártok 2019-re?

Az idei évben Topp Zoliék részéről lehetőséget kaptunk a csapatban szerelni, úgyhogy az év azon múlik hogy hova mehetünk velük. De a Rába-Ring és a Kisapostagi repülőnap jótékonysági élményautóztatása ami tervbe van, a többi függőben. Az eredmény az lesz idén, ha a bajok elkerülnek és végig tudjuk autózni a pályákat. Az idei évünk nagyjából ennyiről szól. Összefoglalva; tanulás és fejlődés!

53081107_2189846927747139_1610143304664481792_n.jpg

Sok sikert és gondmentes évet kívánunk a csapatnak!  Edzés után beszámolóval jelentkezünk!

Közreműködők: www.arse.hu, PD Garage-team, www.kollarchip.hu, M&B team, Joó fotó, Berta Lotti

 

 

 

 

Az év kezdete Écs Rába-Ring Tovább
Marcello Gandini - Genio Nascosto

Marcello Gandini - Genio Nascosto

Január hűvös napjainak egyikén lettem figyelmes a Museo Nazionale dell'Automobile di Torino, azaz a Torinói Nemzeti Autómúzeum új időszakos kiállításának a felhívására, amely így szólt: "Marcello Gandini - Genio Nascosto." Hirtelen bevillant a számos autócsoda, amelyet az olasz mester, Gandini alkotott, és amelyek közül sokat már bemutattunk nektek az Álmok a múltból rovatunkban. Mivel utam február végén Olaszországba vezetett és tervbe volt véve, hogy ellátogatok Torinóba is, ezért mindenképpen bevettem a programba a torinói múzeumot és e mellett persze a Centro Storico Fiat megtekintését is. Mivel a Fiat szentély csak vasárnap van nyitva, ezért az olasz autóipar központját ezen a hétvégi napon fedeztem fel. Már maga a Fiat múzeum is kellően letaglózó élményt nyújtott, de erről majd máskor, most következzen élménybeszámolónk Gandini életművét bemutató tárlatról.

dsc_1972.JPG

Zseniális autók egy káprázatos kiállításon.

A torinói mester ifjúkorában igazi "Meccano Boy" volt, aki mindig is alkotott, nem pedig tervezett. Autóipari munkássága során is sokszor ez jellemezte őt, gondoljunk csak a Lancia Stratosra, amelyet nem rajzolt, hanem egyből épített, hiszen a forma már ott volt a fejében. Genio Nascosto, azaz a rejtett géniusz, habár a "rejtett" szó nem helyénvaló, hiszen Marcello Gandini alkotásai azonnal felismerhetőek és a '60-as, '70-es években végzett munkássága fenekestül forgatta fel az autóipari formatervezést. A 'rejtett" jelző talán csak a személyiségére utalhat, hiszen, aki látta a Davide Cironi által készített riportot, az tudhatja, hogy a mester valóban szerény ember, aki visszafogottan nyilatkozott az általa megálmodott autókról. Ebből a riportból néhány részlet egyébként egy óriási kijelzőn is futott a múzeumban.

dsc_1960.JPG

Első találkozásunk óta bő két év telt el, a Countach az ék alak végső megtestesítője.

A kiállítás a múzeum alsó szintjén várja a látogatókat, mondanom sem kell, hogy lenyűgöző az egész. Olyan, mintha a mester életnagyságú portréja lenne, de nem a szigorú értelemben vett kronológiai sorrendet követve, hanem a legérdekesebb járműveket felvonultatva. Zömében a különleges koncepcióautók dominálnak, illetve azon szupersportautók és gran turismók, amelyek az autós világ legszebb alkotásai. A bejáratnál azonnal az emberbe hasít a Lamborghini Countach, amelynek ék alakját és műszaki megoldásait évekig tökéletesítette Gandini, míg a '70-es évek elején megszületett belőle az abszolút szupersportautó.

A világ legszebb szempillái a világ leggyönyörűbb autóján.

Az előtérben egy Miura villantja meg csodálatos testét, amely mögött egy kék Lancia Stratos hivalkodik, a központi terem felé haladva újabb letaglózó látvány, egy citromsárga első szériás Miura néz a látogatókra az óriási szemeivel és a csodás szempilláival. De ez még mind semmi, - egy frászt, a Miura a világ legszexibb autója -, a központi teremben elállt a lélegzetem. Itt pillantottam meg először a Lancia Stratos HF Zero koncepciót, a bronz színű csoda ott figyelt rám az alig 84 cm-es magasságával a pódiumon. 

dsc_1971.JPG

A Lancia Stratos HF Zero koncepcióban benne van minden, ami a mester zsenialitását jellemzi.

Egy pillanatra elfordítottam a fejem jobbra és ott állt az Autobianchi Runabout, amelyről látogatásom előtt alig négy nappal írtam az Álmok a múltból rovatunkban. Hirtelen elkezdtem kapkodni a fejem, a Stratos mögött az Alfa Romeo Carabo pompázott. Az Alfa Romeo 33/2 alapjaira épült csodát Marcello Gandini 1968-ban alkotta, ezzel indult hódító útjára az ék alakú forma, amely a mester abszolút védjegye. A Párizsi Autószalonon bemutatott autó sokkolta a közönséget, középen elhelyezett motor, ollószerűen fölfelé nyíló ajtók, mintha csak egy bogár lenne, amelyre a neve is utal. Engem is sokkolt, hihetetlen élmény volt látni ezt a három csodát együtt, a klasszikus berlinetták radikális újragondolásai, amelyek kijelölték az új utat az olasz sportautók számára.

Soha nem gondoltam volna, hogy valaha írok egy koncepcióautóról, majd pár nap múlva teljes pompájában látom. Azt hiszem ez volt a kiállítás legnagyobb élménye.

Ugyanakkor voltak itt még más csodák is, elhozták az eredeti Alfa Romeo Montreal prototípust, amelyet anno 1967-ben a Montreali Expóra készített a Bertone stúdió a márka megbízásából. Már a koncepció is annyira népszerű volt, hogy 1970-ben gyártani is kezdték a V8-as sportautót. A terem közepén egy narancsszínű Lamborghini Uracco állt, bár eredetileg itt a Marzal pompázott, vélhetően csak a kiállítás első pár hetére adta kölcsön a svájci tulajdonos. Erről sajnálom, hogy lemaradtam, de valahol a nagyvilágban még úgyis találkozunk. Az Uraccoval egy csodálatos Maserati Khamsin nézett farkasszemet, illetve nézett volna, de mindkét autó bukólámpái zárva voltak. 

Alfa Romeo, Lamborghini, Maserati, a mester minden olasz autómárkának maradandót alkotott.

Gandini munkássága azonban nem csak az autókra terjedt ki, hanem más egyéb járművekre is. A központi terem hátsó részében egy rally "Alitalia" Stratos versenygép és néhány motor társaságában ott áll egy CH-7 Angel helikopter, amelyet 1991-ben rajzolt az olasz művész. Az "Angel" nevet azért adta az alkotásának, mert előtte a Lamborghininek készítette el a Diablo prototípusát, így az ördög mellé szeretett volna egy angyalt is.

dsc_1992.JPG

A legszebb dolog, ami egy Ferrari motorral történhet, ha bekerül egy Lancia Stratosba.

Egy fél napos program volt számomra a múzeum, de bevallom őszintén egy egész napos programnak is remek szórakozás a csodás automobilok között sétálni és megismerni a sztorijukat. Amit hiányoltam a tárlatról, a mester három kiváló alkotása; a Renault Magnum vontató, habár ez az egyik falon óriási kép formájában ott virított, illetve két elképesztő szupersportautó, a Bugatti EB110 és a Cizeta Moroder, ezekből igazán hozhattak volna egy-egy példányt. 

dsc_2020.JPG

Álmok a múltból rovatunk következő szereplője.

Aki szereti Marcello Gandini munkásságát, rajong az olasz autókért, vagy épp csak Torinóban jár, az mindenképpen térjen be a múzeumba, mert nagy élmény. A tárlat május 26-ig várja a látogatókat, én csak ajánlani tudom.

>>> A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK <<<

Torinói beszámolónk ezzel még nem ért véget, hamarosan jelentkezünk a múzeum állandó kiállításán szerzett tapasztalatainkkal és a Centro Storico Fiat élményeinkkel. Addig is kövessetek minket az alábbi felületeken:

Ne maradj le semmiről! Kövessetek minket az alábbi felületeken!

Vancello a Facebookon: Katt

Kövess minket az Instagramon is: Katt

Ne maradj le a Roncsvadászok csoportunkról sem: Katt

Benzingőzős zárosztály, egész évben nyitva - Vancello Café: Katt

Marcello Gandini - Genio Nascosto Tovább
A fekete autócsoda

A fekete autócsoda

Jean Bugatti egy igazi művész és autóipari pionír volt, egészen 1939-ben bekövetkezett tragikus haláláig. Ettore Bugatti legidősebb fia a neves autómárkával éppen egyidős, és az idén ünnepelné ő is a 110. születésnapját. Munkássága során számos nagyszerű Bugatti típus formatervét álmodta meg, mind közül talán a legcsodálatosabb autó a Bugatti 57 SC Atlantic Coupé volt, amelyből mindösszesen csak négy példányt készítettek. Ezek közül a legmisztikusabb a legendás fekete színű változat, amely a második világháború idején nyomtalanul eltűnt és a mai napig nem tudják, hogy mi lett a sorsa. A neves és patinás francia hipersportautókat készítő manufaktúra 110. évfordulóját nevéhez méltó módon ünnepli. Ugyanakkor Jean Bugatti munkásságát sem felejtik, a megemlékezés legszebb formája pedig egy modern autócsoda bemutatása, amelyet az idei Genfi Autószalonon meg is ejtettek. A Bugatti "La Voiture Noire" a manufaktúra valaha készült legexkluzívabb típusa, amely egyben a világ legdrágább új autója is.

"La Voiture Noire", azaz a fekete autó, a név a legendás Atlantic kupéra utal, amely a '30-as évek nonplus ultrája és a luxusautók abszolút ikonikus darabja volt. "Az Atlantic a Bugatti gazdag történetének egyik ikonja. Az új kupé eleganciájában páratlan, minőségi és nagy teljesítményt képvisel." Mondta Stephan Winkelmann, a márka elnöke.  A Molsheimben található atelierben született az új csoda, amelynek minden egyes apró részletét áthatja a kézműves aprólékosság és a magas szintű kifinomultság. 

bugatti-la-voiture-noire_2.jpg

A mélyfekete karbonszálas test főbb vonalaiban a legendás kupét idézi, amelyet anno szegecselt alumínium lemezekkel burkoltak. A "La Voiture Noire" testét kettéosztó gerincvonal, a motortér feletti szintén kettéosztott burkolat, mind mind az 57 SC Atlantic csodaszép formáit idézi. Mindezt tetézi a hátsó részen enyhén hullámosan végigfutó lámpasor, amely különleges egyedi formájú LED-ekből épül fel. Ha már az autó farrészét nézzük, akkor bizonyára megakad a szemünk a csövek számán is, nincs még egy olyan autógyártó ma, mint a Bugatti, ahol hat kipufogóvégen keresztül muzsikál a nagyvilágba a kosztüm alatt lakó szörnyeteg. A motor a már jól ismert 1 500 lóerőre képes W16 elrendezésű négyturbós iparművészeti műremek. A műszaki alapok gyakorlatilag azonosak a Chironéval, amelyre nem rég bemutatott Divo és épül. De ez a modell túltesz a Divón és minden máson, ami a hipersportautók kategóriájában ma elérhető.

bugatti-la-voiture-noire.jpg

Szemből is letaglózó a látvány, az első fényszórókat egészen a kerékjárati ívek fölé húzták, a LED lámpák mintha csak egy bogár összetett szemei lennének, úgy világítanak a sötétben. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a kerekek mellett sem, a cég mérnökei egyedi technológiát emlegetnek, rengeteg számítást végeztek el arra vonatkozóan, hogy a lehető legvékonyabb anyagvastagság mellett tudják ezeket a futurisztikus felniket megalkotni, amelyek mintája még a gumik oldalfalán is folytatódik. Az sem lepne meg, ha 3D nyomtatással készítették volna ezeket.

Egyszerre félelmetes és lenyűgöző, mint ahogyan az árcédulája is. Most tessék megkapaszkodni; 11 millió euró, azaz hozzávetőlegesen 3,5 milliárd forint. Meglepődnék azon, ha egyszer ezt a csodát valaki Magyarországon helyezné forgalomba és befizetné utána a rettenetes mértékű adókat és illetékeket. De ez természetesen csak vicc, a mindösszesen egyetlen egy példányban készült "La Voiture Noire" már gazdára talált, a Bugatti elnöke csak annyit mondott el, hogy a márka egy megszállott gyűjtője büszkélkedhet vele. Én még mindig nem találom a szavakat, a molsheimi luxusmárka mindig meglep, ráadásul mindig feljebb emelek a lécet. Nem véletlenül a leg leg leg autómárka a Bugatti.

Képek, adatok: Bugatti

A fekete autócsoda Tovább
Búcsúzik az AMG V12

Búcsúzik az AMG V12

Ezt is megértük, közel 30 évnyi pályafutást követően búcsúzik a csúcs Mercedes-AMG motor, a V12-es szörnyeteg az évtizedek alatt a legdrágább Mercedesek orrában dübörgött, S-Klasse, G-Klasse, SL és CL csillagosok, csak hogy a paletta felsőbb osztályaiból említsünk. A stuttgarti luxusmárka és az affalterbachi gyári tuningközpont természetesen méltó módon köszön el a hatliteres duplaturbós motortól. A jelenleg is zajló 89. Genfi Autószalonon mutatták be a Mercedes-AMG S65 Final Edition szériát.

mercedes-amg-s-65-final-edition_1.jpg

A jelenleg futó S-Klasse bár nem mai darab, de még mindig bőven jó kiállású csúcsszedán a Mercedes-Benz kínálatában. Az AMG-nél készülő csúcsváltozat búcsúszériáját meglehetősen limitált példányszámban fogják kínálni, mindösszesen 130 példány készül majd. Az összes autót obszidián fekete metál fényezéssel látják el, kívülről pedig a bronz színű díszítőelemek és felnik fogják megkülönböztetni a többi társától. 

mercedes-amg-s-65-final-edition_2.jpg

Ezen kívül a motortérben is lesz egy minimális eltérés, a "One Man - One Engine" plakett ezekben a változatokban fekete színű lesz a megszokott ezüst helyett. Továbbá a négy kipufogóvég is fekete színben tündököl, amelyeken keresztül a világba üvölt a 621 lóerő. A jelentős számú ménes és a kereken 1000 Nm-nyi forgatónyomaték bőven elegendő, hogy a bő 2,2 tonnás német trezort 4,1 másodperc alatt lökje százra, a vége pedig az AMG Driver's csomagnak köszönhetően 300 km/h-ban került maximalizálásra.

mercedes-amg-s-65-final-edition_3.jpg

mercedes-amg-s-65-final-edition_6.jpg

Az utolsó példányok belterében is a fekete szín dominál, amelyet a külsőhöz hasonlóan itt is a bronz díszítések törnek meg. A középkonzolon egy plaketten virít a limitált kiadás sorszáma. Azt persze mondanom sem kell, hogy az összes létező extrát belepakolják, amely jelenleg elérhető a típushoz. Az S65 AMG egy igazi mamutnak számított a luxusautók világában, amelyet a legfinomabb bőrbe és más egyéb nemes anyagokba csomagoltak. Ezzel egy korszak lezárult, de nem csak a csúcs példány búcsúzik, hanem hamarosan a típus is, hiszen már javában tesztelik az utódot, amely akár még az idén is bemutatkozhat a nagyközönségnek. 

Képek, infók: Mercedes

Búcsúzik az AMG V12 Tovább
Maranello új lova a Tributo

Maranello új lova a Tributo

Négy évvel ezelőtt a Genfi Autószalonon mutatta be a maranellói istálló a belépőszintű berlinettáját, a 488 GTB akkor a 458 Italia típust váltotta. Most itt van az utód, amely első ránézésre alig különbözik az elődjétől, mégis egy új autóról van szó. Járjuk kicsit körbe az új Ferrarit, amely az F8 Tributo névre hallgat.

ferrari-f8-tributo_1.jpg

Első ránézésre azt mondanám, hogy a 488 erős faceliftjét látom, de valójában ez már a márka új designnyelvét demonstrálja. Amikor anno a 458 orrát megláttam, kissé nehéz volt megszokni a felfelé húzott fényszórókat, aztán ezt némileg sikerült finomítaniuk az utódon, de most megint olyan furán néz ki. Olyan, mintha a korábbi lámpafészekbe faragtak volna egy kisebb lámpát, annak érdekében, hogy a felső részen helyet hagyjanak a két légbeömlőnek, amelyen keresztül az első fékeket hűtik. 

ferrari-f8-tributo.jpg

A hátsó részen hangsúlyos elem a diffúzor, valamint a lámpák fölött ívesen elhúzódó spoiler, amely jelentős leszorítóerőt termel. A dupla hátsó körlámpák egyébként a régi idők Ferrari berlinettáit idézik, mint például a 308 GTB. Az autó talán leglátványosabb eleme a többszörös díjnyertes V8-as motor, amely a Lexan hátsó üvegen át engedi láttatni magát. 

ferrari-f8-tributo_3.jpg

A motor egyébként 720 lóerőt produkál, amely már Ferrari Pista szintű teljesítmény, és immáron ez az alap változat jellemzője. A jövőbeli szúrósabb modellek ettől vagy erősebbek, vagy könnyebbek lesznek, vagy hibridek. A 488 GTB-hez képest egyébként ez 50 lóerős növekedést jelent, az autó tömege pedig 10%-kal kisebb, egészen pontosan 1 330 kg. Ezekkel a paraméterekkel 2,9 másodperc alatt futja a százat az F8 Tributo, a vége pedig 340 km/h. 

ferrari-f8-tributo_4.jpg

A beltérben a műszerfal, az ajtópanelek és a kardánbox teljesen át lett tervezve, újdonság az utas előtti 7"-os érintőkijelző. A pilótát már a legújabb Human Machine Interface (HMI) infotainment rendszer segíti. Továbbá az autó a Pistából is örökölt pár technikai hókuszpókuszt.

ferrari-f8-tributo_5.jpg

Összességében nagyon erős és nagyon gyors autót hoztak össze, de a formatervet gyengének érzem. Amióta házon belül terveznek, és nem Pininfarina rajzolja a Ferrarikat, olyan mintha csak egy nagy útkeresésben lennének, de valahogy nem akar összejönni.

Képek, információk: Ferrari

Maranello új lova a Tributo Tovább
120 éves a Renault

120 éves a Renault

Párizs nyugati elővárosi részén, Billancourt kertvárosias kerületében volt a Renault család második otthona. A ház mögötti fészerből ma is csörömpölés hallatszik, az ifjú Louis Renault az, aki szabadidejében itt bütyköl egy öreg Panhard motort, ha pedig nem itt van, akkor épp a műszaki tanulmányaival van elfoglalva, vagy Serpollet gőzautó manufaktúrájában lábatlankodik, hogy ellesse a gépészet fortélyait. Louis él-hal a különféle gépekért, elbűvölik az állati erő nélkül mozgásba lendülő műszaki csodák. Az egyik nyár végi nap a Champs-Élysées valamelyik kávézójának a teraszán szürcsölte az éltető fekete nedűt, amikor is látta, hogy a sok lovaskocsi között feltűnik egy Peugeot Type 15, a négyüléses phateon még egy igazi ló nélküli lovaskocsinak tűnt, de Louis hosszú percekig figyelte, ahogy az autó elrobog a kávézó előtt. A lovak persze megrémültek a furcsa pöfögő géptől, a kocsisok alig bírták őket csitítani. Nem sokkal később egy Panhard et Levassor Landaulette type A1 is feltűnt a széles sugárúton a kávézóval átellenben, amely szintén igen nagy feltűnést és riadalmat keltett. Ennek az automobilnak már teteje is volt, ami szintén csodálkozásra késztette Renault. Hogy a kávéban lévő koffein, vagy a két ló nélküli kocsi volt-e az oka azt már nem tudni, de elhatározta, hogy ő is autókat fog építeni. Az ötletét megosztotta a két ifjabb testvérével, Fernanddal és Marcellel is, akik először kétkedve fogadták az ifjú mérnök ötleteit. Louis persze nem adta fel olyan könnyen, még 1898 őszén megépítette az első autóját, amelybe egy kis háromnegyed lóerős De Dion motort épített. Persze mérnökként valami teljesen újat szeretett volna alkotni, így az autóját nem lánc, hanem forgattyús tengelyen hajtotta meg egy háromfokozatú váltóművön keresztül, amelynek a harmadik fokozata direkt áttétel volt. 1898 december 24-én néhány barátjával fogadást kötött, hogy a kardántengelyes autója gyorsabb lesz, mint egy másik lánchajtású autó a Montmartre-ben található Rue Lepic lejtőjén. Louis Renault nyert, és még aznap 13 autóra szerzett vevőt. Ha pedig egy üzlet beindul, akkor annak az eredménye egy 120 éve tartó autóipari történet lesz. Cikkünkben a francia autógyártás egyik legnagyobb óriásának történelemkönyvében lapozunk vissza, és felelevenítjük a legérdekesebb fejezeteket.

cover-r4x3w1000-5a789c27b7f51-21203566-1899-renault-1-cv-3-4-monocylindre-type-a.jpg

Minden Renault őse, a Voiturette 1CV.

A Renault fivérek 1899 február 25-én alapították meg az első autóipari cégüket, amelyet Société Renault Frères-nek neveztek. Louis felelt a tervezését, míg az üzletet és a kereskedelmet Marcel és Fernand szervezte. Az első modellt egészen 1903-ig a De Dion-Bouton motorral és Continental gumikkal szerelték, ezt követően már a Renault első saját fejlesztésű motorját alkalmazták az autókban. Az évek során ötféle modellváltozat is készült belőle. Az 1900-as évek elején a Renault is felismerte, hogy óriási reklámértéke van az autóversenyeken való részvételnek és eredményes szereplésnek, így a francia márka már a versenyzés hajnalán ott volt a rajtvonalnál. Főként a Svájcban rendezett városi versenyeken mérették meg magukat viszonylag nagy sikerrel.

A Renault fivérek

A  párizsi burzsoá egyik jelentős családja volt a Renault, Alfred és Berthe Renault házasságából hat gyermek született. A fivérek közül a középső Louis Renault volt (1877. február 12. - 1944. október 24.). Már gyerekkorától kezdve megszállottja volt a gépek világának, így később mérnöknek tanult. Öccse Marcel (1872. május 14. - 1903. május 26.) és  bátya Fernand (1864. november 28. - 1909 március 22.) apjuk gomb és textilgyárában tanulta ki az üzleti élet fortélyait. Hármójuk összefogásából született meg a Renault autómárka, amely a mai napig meghatározza a francia és a nemzetközi autóipart. A testvérek közül Marcel és Fernand az 1900-as évek elején aktívan versenyzett is, Marcel sajnos 1903-ban egy versenyen vesztette életét, mindössze 31 évesen. Később 1906-ban Fernand kiszállt a versenyzésből és a cégből is, majd három évvel később meghalt. Louis így 1909-től egyedül irányította a céget.

renault.jpg

Balról jobbra: Marcel, Louis és Fernand Renault.

A francia autógyártó az 1900-as évek első felében jelentős megrendeléseket kapott különféle taxis cégektől, így biztos piacra tehettek szert. Autóik Párizson kívül Londonban, sőt a tengerentúlon New Yorkban is hamar népszerűvé váltak. Egy időben a legnagyobb példányszámban értékesített import autómárkának számított az USA-ban. Louis Renault 1909-re egyedül maradt a cég vezetésében, ekkor átnevezte a társaságot Société des Automobiles Renault-ra, majd a kínálat bővítésébe kezdett, megkezdődött a buszok, teherautók, sőt a mezőgazdasági gépek gyártása is. Majd az első világháború beköszöntével mint megannyi más gyártó is, a Renault is átállt haditermelésre. 

129_1.jpg

A jellegzetes orrkialakítás a '30-as évek elejéig volt a márka védjegye, a hűtőt a motor mögött helyezték el.

A világégést követően lassan álltak talpra, a modellpaletta 1928-ra szélesedett ki teljesen, ekkor az egészen kisméretű 6CV-től kezdve a hatalmas 40CV-ig lehetett választani a Renault kínálatából. A csúcsot és az igazi luxust a '20-as évek végén megjelenő, ám fénykorukat a harmincas években elérő Stella széria jelentette. Ezekben a luxusautókban a Renault 7,1 literes sornyolcas motorját alkalmazták, a nem ritkán 2,5 tonnás típusok a kor Rolls-Royce és Mercedes modelljeivel versengtek a vásárlók kegyeiért. Ezeket az autókat az olyan neves műhelyek karosszálták, mint Kellner, a Labourdette vagy a Rothshild, többségük a második világháború áldozata lett, mivel jelentős mennyiségben tartalmaztak alumínium elemeket.

large_149307.jpg

A Renault Suprastella, korának egyik csúcs luxusautója volt.

A '30-as években a nagy gazdasági világválság a franciákat sem kerültek el, ekkor fordult elő az, hogy a fő konkurens Citroën lekörözte a Renault eladásait. Akkoriban a konkurencia modernebbnek és népszerűbbnek bizonyult a vásárlók körében. A márka a veszteségeit az egyéb divízióinak a sikereivel próbálta ellensúlyozni, míg végül önerőből túl élték a válságot, addig a Citroën csődvédelmi eljárást kért és a Michelin mentette meg őket a bukástól. Így a Renault visszaszerezte a vezető helyét és egészen a '80-as évekig meg is tartotta azt a hazai piacon.

A II. világháború nem hagyta érintetlenül Louis Renault cégét sem, kénytelen volt együttműködni a németekkel, így a párizsi kollaboránsként kiáltották ki. A német megszállás idején a Billancourt és környékén működő Renault művek birodalmi irányítás alá kerültek, a céget a Daimler-Benz emberei irányították, így Louis a francia ellenállás köreiben sem volt kívánatos személy. A legsúlyosabb gondot azonban az jelentette, hogy a haditermelésre átállt üzemeket, amelyek immáron a németeket szolgálták a szövetséges légierő elsődleges célpontokként jelölte meg. 1942. március 3-án végzetes bombatalálat érte. Louis egészsége megromlott, cége pedig romokban hevert. 

Billancourt ogréja

1956-ban a Time magazin úgy írt Louis Renault-ról, hogy "gazdag, erőteljes, briliáns elme, aki nagyon híres, olykor erőszakos és egyfajta kis Napóleon a saját autóipari birodalmában. Egyetlen barátja a rettegés és a türelmetlenség."  Az autóiparban számos innovatív megoldás köthető a nevéhez, mint például a hidraulikus lengéscsillapító, a dobfék, a turbófeltöltő és a taxióra is. Az első világégést követően becsület érdemrenddel tüntették ki a hadi konstrukcióinak sikere miatt, mint amilyen a Renault FT tank is volt. A II. világháborúban kényszerhelyzetbe került, a németekkel kénytelen volt szövetkezni, különben a gyárában lévő gépeket és az összes munkását deportálták volna Németországba. 1942-re megromlott az egészsége, Franciaország felszabadítását követően 1944 szeptember 22-én Párizs egyik külső kerületében tartóztatták le, a vád a németekkel történő együttműködés volt. A Fresnes börtönbe került, de ennek a pontos dátuma ismeretlen. Október 5-én átszállították a Neuilly-sur-Marne-i pszichiátriai kórházba, mivel egészsége rohamos ütemben romlott. Családja október 9-én a Saint-Jean-de-Dieu magánklinikára szállíttatta, azt állította, hogy a börtönben bántalmazták. Pár héttel letartóztatása után, 1944. október 24-én lépett az égi utakra máig tisztázatlan körülmények között. Örököse felesége, Christiane Boullaire és fia, Jean-Louis a cég részvényeinek 95%-át birtokolták, azonban a francia állam kisemmizte őket az autóipari óriásból mindenféle kárpótlás nélkül.

og-louis-renault-6932.jpg

A béke újbóli beköszöntével a Société Anonyme des Usines Renault társaságot a francia kormány államosította és átnevezte Régie Nationale des Usines Renault-ra, nagy hirtelen nemzeti lett az ország egyik legnagyobb vállalata, amely az 1950-es évek közepén már bő 50 ezer munkást foglalkoztatott, a termelés elérte az évi 200 ezer autót és a profit is igen vaskos, 11 millió dollár körüli volt. A háború alatt Renault titokban kifejlesztett egy kisméretű farmotoros autót, mivel sejtette, hogy a viharok elvonultával csak az ilyen olcsó autók lesznek eladhatóak. Ez volt a 4CV, amelyet a gyár már Pierre Lefaucheux irányítása alatt 1946-ban piacra is dobott.
01-copie-1024x731.jpg

A titkos fejlesztés, ami a háború alatt született: modemoiselle Renault 4CV.

Az ötneves évek az ébredezés jegyében teltek, megjelent a 4CV utódja, a Dauphine, amely 10 éves pályafutása során több, mint 2 millió példányban készült. A kínálat legnagyobbika ekkor a Frégate volt. Lefaucheux irányítása alatt a cég megmenekült attól, hogy a francia Ipari Minisztérium teherautógyártóvá degradálja a márkát, ha ez bekövetkezett volna, akkor ma szegényebbek lennénk pár igen izgalmas járgánnyal. Az 1960-as éveket már olyan modellek határozták meg, mint a méltán híres Renault 4, valamint az R8 és R10, amelyből Gordini kivitelek is készültek. A kor legnépszerűbb modellje viszont tagadhatatlanul az R12 volt, amelynek köszönhetően 1970-ben volt a gyár első olyan éve, hogy bő 1 millió autót gyártottak. A családi szedánt az R6 és az R16 közé pozicionálták, felénk is igen népszerű modellnek számított a Merkur telepein, azonban itt nem a Renault emblémával vált ismertté.

renault-12-2038_4.jpg

Felénk a silány minőségű Daciaként vált ismertté a Renault 12.

A '70-es években az olajválság ellenére is sikerült bővíteni a márka kínálatát. Egyrészt '72-ben jelent meg a nagy sikerű Renault 5, amelynek egy különleges kiviteléről már olvashattatok a Kincsek a garázsból rovatunkban. Másrészt a kínálat teteje is kapott új modelleket, megjelent az R18, valamint az R20/30 páros, ez utóbbiak érdekessége volt, hogy a második világháborút követően ez volt az első típus, amely ismét alkalmaztak olyan motort, amelynek több, mint 4 hengere volt. Ez volt a PRV6 motor, amelyet a Volvóval és a Peugeotval közösen fejlesztett a Renault. A fejlesztések és a közös együttműködés azonban itt nem ért véget. A Nash Motor Rambler (később AMC, amelynek többségi tulajdonosa is volt) gyártóval  közös műszaki fejlesztéseken dolgoztak, a Renault mérnökei anno még az XJ Cherokee fejlesztésében is közreműködtek. A '80-as évek elején a Renault volt a második európai autómárka, amelyik az USA-ban kezdett el autókat gyártani.

1987-ben eladták az AMC-t a Chryslernek, azonban az üzleti kapcsolatot fenntartották, ugyanis a Jeep-Eagle dealerhálózaton keresztül történt a Renault modellek észak-amerikai értékesítése, egészen az 1989-es kivonulásig. A '80-as évek diszkókorszaka egyben a márka megújulását is jelentette, amelyre nagy szükségük is volt. Egyrészt az összeszerelési minőség nagyot zuhant és ez a porba vágta a márka imázsát, amely csődközeli helyzetbe is került. Másrészt a modellpaletta kezdett elöregedni és az erősödő verseny miatt is új trendek után kellett nézniük. A csődre a megoldást a francia állam által nyújtott mentőcsomag adta. Az új modellek iránti igényre pedig remek válasz volt az 1984-ben bemutatott Renault Espace, amely Európa első MPV típusa volt és az ezt követő 20 évig a legismertebb is maradt, hiszen bőven megelőztek vele a fő konkurenseket. 

mk1-renault-espace-and-aircraft.jpg

A Renault Espace korát és konkurenseit megelőzve vált úttörővé.

A '90-es években számos új modellel örvendeztették meg a közönséget, az R5 típust a Clio váltotta, amely máig az egyik legnépszerűbb kisautó a piacon. A legbátrabb húzásuk a mini egyterű Twingo bemutatása volt, amely forradalmasította a kisautók szegmensét. Újként érkezett a Mégane, a Laguna és a Safrane, majd később a Mégane alapjaira épülő Scenic, amely az alsó középkategória egyterű autóinak volt az úttörője. Ugyanakkor születtek olyan franciásan egyedi autók is a márka eddigi életében, mint a Vel Satis és az Avantime, amelyekre mindig emlékezni fogunk, nem beszélve a V6-os Clio Sportról.. A kilencvenes évek közepén a céget elkezdték privatizálni, hogy az ismételten fellépő pénzügyi nehézségeket megoldják, majd jött a neves autóipari zseni Carlos Ghosn, akinek a karrierje nem olyan rég ért véget különféle csalások miatt. Azonban mindenképpen az ő javára írható, hogy sikerült helyreráznia a márkát, valamint olyan sikeres szövetségeket épített ki, amelynek eredménye a világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség, persze nyugodtan ide lehet sorolni a Dacia és a Lada márkákat is, valamint a dél-koreai Samsung autóipari divízióját is.

120 éves a Renault Tovább
Álmok a múltból: űrcsavargó

Álmok a múltból: űrcsavargó

Az emberi kíváncsiság és fantázia szinte határtalannak mondható, az elmúlt bő száz évben megannyi esetben megfordult már sokakban a gondolat, hogy vajon van-e élet a Földön túl, milyen lehet más bolygókat felfedezni és kolonizálni. A '60-as, '70-es évek, de még a '80-as évek is számtalan olyan filmben, történetben és képregényben volt gazdag, amelyek a sci-fi témakörében ezeket a témákat feldolgozták, idegen planéták meghódítása, futurisztikus városok, jövőbe mutató high-tech, elképesztő űrjárművek és közlekedési eszközök. Ez volt az a korszak, amelyik az autóipari formatervezésen is meglátszott, számos tervező kereste a jövő autóinak formáit a mai szemmel is hihetetlennek tűnő koncepcióautók képében. Vélhetően ez is inspirálhatta az Autobianchi Runabout megszületését, amelyet az neves olasz Bertone stúdió és a kor sztártervezője fémjelez.

1969_bertone_autobianchi_a112_runabout_07.jpg

A kolonizált Mars vagy Szaturnusz futurisztikus metropoliszainak utcaképének lehetne a része.

A Bianchi, a Pirelli és a Fiat kooperációjából megszületett Autobianchi márka a negyvenéves fennállása során főként kisautókkal lepte meg a világot. Gondoljunk csak az olyan apróságokra, mint a Fiat 500 műszaki alapjaira épülő Bianchina vagy az A112, amelyet még az Abarth is megpiszkált. A márka múltjában a Lanciába történő beolvasztásági nem sok koncepcióautó született, így egy igazi kuriózum a Runabout, amely megjelenésében szinte teljesen letaglózza a közönséget. 

1969_bertone_autobianchi_a112_runabout_01.jpg

Nagyon sci-fi, a felnik is megérnek egy szót, de a fényszórók viszik a prímet.

Marcello Gandini az 1969-ben megjelent Fiat 128, - amely felénk leginkább Zastava néven vált ismertté -, műszaki alapjait felhasználva alkotta meg ezt a jövőbemutató barchetta kialakítású járgányt, amelyet akármelyik sci-fi filmben el tudnánk képzelni az utópisztikus városok útjain. Az ék alakú és éles vonalak által határolt alapformát valójában a korabeli versenyhajók ihlették, amelyek áramvonalasságban már akkoriban is verhetetlennek bizonyultak. Az eszeveszett tempójukról pedig elmondható volt, hogy már nem is úsztak a vízen, hanem szinte a víztükör felett siklottak.

Egy korai skiccen, amely testet öltött és a nemzetközi szalonok reflektorfényében úszott.

A meglehetősen lapos és kompakt méretű koncepciót eredetileg a Fiat 128 spider változatának előfutáraként építették, habár ebből soha nem lett semmi. Az Autobianchi Runabout modellben az 128-asban is alkalmazott 1,1 literes motort használták, amelyet még Aurelio Lampredi tervezett. A kis négyhengerest hátul középen helyezték el, amely a szintén 128 típusból származó négyfokozatú váltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket. 

A vezetés valódi élménye lehet.

Önmagában is meglehetősen látványos autót sikerült Gandininek rajzolnia, azonban a bukókeretre helyezett fényszórók szinte felforgatnak minden addigi formatervezési és stílusbeli megoldását. Annyira hangsúlyosak és odaillőek, hogy nyugodtan állíthatom, ilyet csak az olaszok mernek. Gandini és a Bertone filozófiája is valami olyasmi lehetett a Runabout megalkotásakor, hogy a vezetés szórakoztató és stresszmentes élményét nyújtani, bármerre is utazzon vele az ember.

Teteje nincs, a szélvédő csak jelzésértékű, a beltér nemesen egyszerű, de hangsúlyosan piros.

Az Autobianchi Runabout az 1969-es Torinói Autószalonon mutatkozott be a nagyközönség számára. Ugyan soha nem vált belőle szériaautó, azonban az évekkel később érkező Fiat X1/9 sportautó formai alapjait erről a koncepcióról vették át. Az alábbi videóban 15:04-től tűnik fel ez a futurisztikus kis csoda.

Képek, infók: Bertone, carstyling.ru

Álmok a múltból: űrcsavargó Tovább
"110 ans Bugatti"

"110 ans Bugatti"

Az egyik kedvenc autómárkám, amely nem csak egyszerűen autókat, hanem gördülő műalkotásokat teremt. A világ talán legexkluzívabb autóit immáron 110 éve készíti a Molsheim városában működő neves Bugatti. A jeles évforduló alkalmából természetesen valami igazán különleges, a márkanévhez méltó modellel kellett előrukkolniuk, amely nem meglepő módon csak nagyon korlátozott példányszámban lesz elérhető a tehetős ügyfelek részére.

bugatti-chiron-sport-110-ans-bugatti.jpg

A francia hipersportautókat készítő manufaktúra a Chiron Sport "110 ans Bugatti" limitált szériával ünnepli a márka fenállásának 110. évfordulóját. Stephan Winkelmann és csapata nem lehet könnyű helyzetben, amikor valami igazán újat és egyedit kell kitalálniuk, de ezt a feladatot nyugodtan kijelenthetjük, hogy ismételten sikerült maradéktalanul teljesíteniük. A Chiron Sport karbonszálas testét egyedi matt Steel Blue, azaz acélkék színbe vonták, a látható karbonvázat és egyéb szénszálas elemeket anyagukban színezték, így érdekes kettős tónusú hatást értek el a teljes autó felületén. Ez a színkombináció az 1920-as évek luxusautóit idézi. A patkó formájú hűtőrács alumíniumból készült, a külső megjelenést pedig még jobban emeli a "Nocturne" matt fekete könnyűfém felnik. Ezek mögött szinte kivillannak a klasszikus francia versenyautók színében pompázó kék féknyergek. 

Az autó külsején további egyedi díszítőelemek is vannak, több helyen feltűnik “Le Bleu-Blanc-Rouge”, azaz a francia trikolór, többek között a tükörházon, valamint az aktív hátsó szárny alsó részén is. A tanksapkát homokszórták és kézzel polírozták, ettől a különleges hatás, amelyen a "110 ans Bugatti" felirat is helyet kapott. Azonban a vásárlók kérhetik a hagyományos tanksapkát is fehérre vagy kékre festve. Az autó hátsórészén lévő Ettore Bugatti logót feketére anodizálták, csakúgy mint a szárny mozgatómechanizmusát is, a kipufogóvégeket pedig matt feketére színezték. 

A beltérben a karbon és a kék bőrfelületek uralkodnak, illetve itt is feltűnik dekorációs elemként a francia zászló színkombinációja. A bőr kék színe a Deep Blue, ugyanakkor az ülések kontúrjait és az öveket a French Racing Blue szín határozza meg. A középkonzolon egy egyedi és kézzel készített ezüst medaliont helyeztek el. A különleges ünnepi Bugatti Chiron Sportból mindösszesen csak húsz példány fognak készíteni, le merném fogadni, hogy már mindegyiknek megvan a gazdája.

Képek: Bugatti

"110 ans Bugatti" Tovább
Kincsek a garázsból: Renault 5 Alpine Turbo - 1. rész

Kincsek a garázsból: Renault 5 Alpine Turbo - 1. rész

Egy kis száguldó francia újjászületése

A francia autók talán a legmegosztóbb jelenségek a benzingőzös körökben, vannak olyanok, akik nagyon szeretik ezeke a járgányokat, míg mások messzire kerülik őket. Egy biztos, a francia autóipar szüleményei mindig is egyediek voltak és nem akartak semmiféle aktuális trendet sem követni, vagy az autók formatervével, vagy a nyakatekert műszaki megoldásaikkal, de így vagy úgy mindig kilógtak a sorból, mint a Renault 5 is. Az 1972-ben bemutatott városi kisautó története több évtizeden keresztül egészen két generáción át, 1996-ig tartott. Ez alatt az idő alatt a Renault nem csak a kisautók szegmensét forradalmasította, de a típusból összehoztak pár igen érdekes és izgalmas változatot is. 

img_20180929_155319.jpg

Az angol piacon Gordini néven futott, mert az Alpine nevet ott lefoglalta a Chrysler.

Az európai kisméretű hot hatchek piaca a '70-es években alakult ki, amelynek talán legelső fecskéje a konkurens Simca 1100Ti volt. A többi gyártó az évtized közepe felé látta meg a fantáziát a forró ferdehátúakban, a franciák sem voltak tétlenek és 1976-ban bemutatták a Renault 5 Alpine változatát, amely két hónappal a Golf GTI-t is megelőzte. A géptető alatt a Renault 1,4 literes "Sierra" nyomórudas motorja volt, amelyet keresztáramlású hengerfejjel láttak el, az égésteret hemiszférikusan alakították ki. Így az elöl hosszában beépített "erőmű" 93 lóerővel röpítette a pár száz kilós háromajtóst. 

cutaway.jpg

Motor hosszában beépítve, a váltó előrefelé néz, és mindezt az első kereket hajtva, tipikus francia. 

Persze nem csak a motort dobták fel az Alpine műhelyében, hanem külön ehhez a kivitelhez készítették a turbina kialakítású felniket és az egyedi első ködlámpákat is. Erősebb futóművet raktak alá, ami azért megkönnyítette a kanyarvadászatot. Az 1980-as évek első felében a hot hatch szegmens elkezdett virágozni, megérkezett a kettes Golf GTI, a Kadett GTE, a Fiesta és az Escort XR3, a Peugeot pedig piacra dobta a 205 GTI változatát. A nagy forgatagban a Renault sem akart lemaradni, ezért újra megcsavarták az R5 koncepcióját. Az Alpine a már meglévő motorra rádobott egy Garrett TB03 turbót, amivel 110 lóerőre növelték a kisautó teljesítményét. A kis R5 így már igazi száguldó koporsóvá vált, ami egyben izgalmas és félelmetes is. A Kincsek a garázsból rovatunk legújabb szereplője is egy ilyen R5 Alpine Turbo, amelynek a teljes felújítását végig fogjuk követni.

Igazi pajtalelet (barnfind), nagyjából 20 évet állhatott itt.

Az autóhoz és a tulajdonosához a Roncsvadászok csoportunkon keresztül jutottunk el, méghozzá a közelmúltban a Reggeli rozsda rovatunkban bemutatott ugyanilyen pajtalelet kapcsán, amely szintén Zolihoz került. A kis gép ma már igazi kuriózum, hiszen alig pár ezer példány készült belőle,  mára már alig-alig maradt épkézláb R5 Alpine Turbo. Zoliról tudni kell, hogy a francia márka nagy szerelmese, a kis hot hatch-re még 2018 szeptemberében bukkant a Renault Retro Club Hungary facebook csoport egy hirdetésében. Az akkori tulaj képek nélkül, csak egy rövid szöveges leírással hirdette a '82-es évjáratú járgányt. 

Roncsvadásznak lenni jó - a donor

December vége felé Vancello Viktor egy különleges kisautó hirdetésére lett figyelmes a Roncsvadászok csoportunkban. Az autó egy Renault 5 Alpine Turbo volt, amely sajnálatos módon egy kert végében rohadt, a szó legszorosabb értelmében. 150 e Ft-ért hirdették, ami az állapotára tekintettel reális árnak tűnt. Olvasóink a Reggeli rozsda rovatunkban találkozhattak először az autóval. Zoli, aki szintén lelkes roncsvadász, kapva kapott az alkalmon és lecsapott az autóra. A kaszni már menthetetlen volt, de a főbb alkatrészeket fel tudja majd használni a saját épülő autójához. Ezért is jó roncsvadásznak lenni, és követni a csoportunkat, hiszen naponta bukkannak fel különleges járművek és minden, ami a benzingőzös világunkkal összehozható!

alpine_turbo_r5_1.jpg

A hirdetővel történt részletes egyeztetés során kiderült, hogy az autó már régóta áll egy garázsban, egy motorhiba miatt került leállításra, azóta egy métert sem ment. Az akkori tulaj édesapjáé volt az autó, szerette volna jó helyen tudni és újra mozgásban látni. Zoli nem tétovázott sokat, már az első találkozóra trélerrel ment, tudta, hogy ezt a roncsvadász leletet el kell hoznia. Amikor elmentek a megbeszélt helyszínre, akkor derült ki, hogy az autó már nagyon régóta áll, a garázsból az utcáig vezető szakaszon fűrésszel kellett utat törni. De sikerült egyben kiszabadítani és hazaszállítani. 

img_20180901_144113.jpg

Irány haza - útban a megújulás felé!

Ahogy Zoli mesélte a továbbiakban: "Itthon mosás, a feltárás után látszott, hogy a társaihoz képest igen jó állapotú és szinte hiánytalan. Talán a legrosszabb pont az elektromos rendszer, mindenki mindenhova toldott valamit. A tréleres barátom ajánlotta a Classic Vehicle Hungary-t a karosszéria felújításhoz, Csaba el is jött hozzám, felmérte és elvállalta a munkát." 

Mesél a Classic Vehicle Hungary tulaja

Időközben megkerestük Hamza Csabát is, aki a Classic Vehicle Hungary karosszériás műhely vezetője, és jelenleg Zoli autóján is dolgozik. Csaba mesélt nekünk arról, hogy miként csöppent a szakmába, és melyek a kedvenc munkái. "2007-ben vittem az egyik autómat lakatoshoz, mert nem volt elég eszközöm és rutinom a küszöb cserékhez. Kértem, hadd lessek el néhány dolgot, mert érdekel. Bár ekkor otthon még csak egy kölcsön mig ("Co") hegesztőm volt és édesapám lánghegesztő felszerelése. Sajnos nem tudtam végignézni a javítási folyamatot, csak néhány részletet, azért így is több volt a semminél. Mégis annyira érdekelt a dolog, hogy pár eszközt és javítani való elemet beszereztem, illetve a külföldi videókat, ahol nem féltették átadni a tudást. 2010-ig már egy pár javításon túl voltam, amikor erről szereztem egy szakmai vizsgát is, utána nem volt megállás. Munka után vállalva javítottam ismerősöknek változó intenzitással."

20190206_093030.jpg

Csaba ezután külföldi és vidéki kitérők után 2014-ben újból a fővárosban lendült munkába fő és mellékállásban egyaránt. Fejlesztette a gépparkját, majd egy lakatosmesternél vállalt harmadállást, akivel 2015-ben még a közös műhely ötletét is fontolgatta. Ez ugyan nem valósult meg, azonban az önállóság útjára lépve elindította a vállalkozását. Ahogy folytatja a történetet: "A munkahelyemen felmondtam, az udvaron pedig ott várt két felújításra váró autó, nem kerestem más munkát. A két autó után pedig mindig jött egy következő.  A célom mindig is az volt, hogy a még nem veteránkorú, rozsdás autók is normális javításban részesüljenek, mert a legtöbb lakatosműhely nem vállal(t) rozsdás járművet. 

20190204_130744.jpg

Persze időközben jött mindenféle évjáratú és típusú autó, a fő profil a rozsdások felújítása maradt. Az elmúlt 3 évben, főként 2018-ban sokat fejlődött a műhely. Megismertem sok kollégát, igyekeztünk  kijavítani a korábbi hibáinkat, és együtt fejlődni tovább. Volt Angliából és Franciaországból megrendelt javításunk is, Illetve tavaly érkezett pár különlegesebb autó is, mint pl. az R5 Alpine Turbo. Célunk az eszköz és kolléga "állomány" további fejlesztése, szolgáltatásaink kibővítése, valamint a külföldre való javítás is, maradva főként a rozsdás vonalon."

Az első mosás után megmutatta a maga valóját a kis Renault, majd elkezdődött a szétszerelése.

"A belső tér és a motor kiszerelését itthon végeztem, szerencsére kevés negatív és több pozitív meglepetéssel, mint például a sportos lengéscsillapítók. A motor felújításághoz Győr mellől vettem még egy motort darabokban, majd a vancello.hu Roncsvadászok csoportnak köszönhetően még egy fél autót. A napokban szeretném folytatni a motor feltárását , közben Csabáéknál készül a karosszéria, reményeim szerint mire ők végeznek egy indítható motor várja itthon a kis Alpine-t."

img_20181011_180701.jpg

Innen folytatjuk a következő részben.

Egyelőre itt tart a projekt, a következő részben részletesen bemutatjuk a karosszéria felújításának mozzanatait és az épülő motorról is beszámolunk. Addig is kövessetek minket az alábbi oldalakon, valamint itt a vancello.hu-n is, hiszen februárban is számtalan különlegességgel jövünk!

Ne maradj le semmiről! Kövessetek minket az alábbi felületeken!

Vancello a Facebookon: Katt

Kövess minket az Instagramon is: Katt

Ne maradj le a Roncsvadászok csoportunkról sem: Katt

Benzingőzős zárosztály, egész évben nyitva - Vancello Café: Katt

 

Kincsek a garázsból: Renault 5 Alpine Turbo - 1. rész Tovább